Brat i sestra iz Ludbrega prije sedam godina pokrenuli su posao s jajima

Brat i sestra iz Ludbrega prije sedam godina pokrenuli su posao s jajima
Foto: PR

DRAŽEN I IVANA Čurila, brat i sestra iz Ludbrega, 2012. godine, malo po završetku školovanja, pokrenuli su farmu za proizvodnju jaja Luneta. Prvi novac povukli su iz fondova Europske unije, dio dobili na kredit te 2012. godine sagradili farmu izvan sela Sveti Đurđ u blizini Ludbrega. “U to vrijeme u Europskoj Uniji prelazilo se s proizvodnje u kavezu na alternativne metode uzgoja i mi smo tu vidjeli svoju šansu. Krenuli smo s dva objekta i 48 tisuća nesilica u podnom uzgoju”, rekao nam je Dražen.

Njihova farma danas zapošljava 20 ljudi i u ukupno u šest peradarnika drži 144 tisuće nesilica, a na godišnjoj razini proizvede oko 42 milijuna jaja. “To je 120 tisuća jaja svakoga dana, i vikendom i praznikom”, kaže ponosni Dražen.

Vrlo brzo nakon što su krenuli s proizvodnjom, 2013. godine, svoja su jaja počeli prodavati pod SPAR-ovom robnom markom. SPAR Hrvatska svojim kupcima nudi isključivo jaja hrvatskog podrijetla te su tako u SPAR i INTERSPAR trgovinama dostupna jaja iz sjeverne i istočne Hrvatske. Osim jaja s farme Luneta, kupcima su dostupna i jaja drugih hrvatskih proizvođača, među kojima su Perfa, Marijančanka i Petričević, a u širokoj ponudi nalaze se i jaja iz Dalmacije proizvođača Vrana te jaja s područja Istre i Kvarnera koja proizvodi tvrtka Agrokoka Pula.

S ukupno 35 milijuna prodanih jaja godišnje, hrvatski proizvođači jaja imaju priliku rasti zajedno sa SPAR-om, koji je prošle godine pokrenuo kampanju „Da, domaće je!“ s ciljem poticanja kupovine kvalitetnih domaćih proizvoda.

Više o Luneti, Draženu i Ivani možete saznati u videu koji je nastao kada ih je posjetio Robert Knjaz.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?