PREDSJEDNIČKI IZBORI

Bratoubilački rat na desnici između Škorinih i Kolindinih obožavatelja

Bratoubilački rat na desnici između Škorinih i Kolindinih obožavatelja
Foto: EPA/Hrvoje Jelavic/PIXSELL

MEĐU podržavateljima, medijskim propagatorima i glasačima hrvatske desnice proteklih mjeseci kruži bauk veleizdaje. Društvena skupina koja sebe najviše voli nazivati domoljubima i prezire sve one građane RH koji, prema njihovom mišljenju, "ne dišu hrvatski" ili "mrze sve hrvatsko" sada se raskolila na dvije frakcije koje jedna drugu nesmiljeno optužuju za veleizdaju. 

Razlog raskolu je predsjednička kandidatura Miroslava Škore, kojega je dio samozvanih domoljuba odmah usvojio kao neupitnog sveca te svaku kritiku na njegov račun smatra blasfemijom. Nasuprot njima su podržavatelji Kolinde Grabar-Kitarović, koji pak Škoru smatraju kukavičjim jajetom u još jednoj uroti protiv Hrvatske i HDZ-a, a Škorine podržavatelje veleizdajnicima.

Je li Kolinda izdala desnicu?

Obje skupine pritom demonstriraju da ne posjeduju ni minimum demokratske svijesti niti razumiju što je politički pluralizam, nego su uvjerene da je njihova politička opcija pretplaćena na vlast u Hrvatskoj, dok je sve ostalo neželjeni izuzetak. Ironično je pak da su tisuće onih s desničarske margine hrvatske političke scene prije pet godina uredno glasale za Kolindu Grabar-Kitarović i tako joj donijele tijesnu pobjedu nad Ivom Josipovićem u drugom krugu predsjedničkih izbora, a sada su uvjerene kako ih je Kolinda izdala te s jednakim fanatizmom podržavaju Škoru.

Mentalno-politički obrazac je, čini se, ostao isti. I dalje se sanja o snažnom vođi, progonu neistomišljenika i dokidanju ljudskih prava, no sada se Škoru vidi kao onoga tko bi to mogao ostvariti, iako on sam nije ponudio takva obećanja javnosti (osim koketiranja s najavom mogućeg ukidanja Pupovčevog SDSS-a). S druge strane su fanovi Kolinde, oduševljeni time što je predsjednica lijepa, kako ne prestaju ponavljati, i koji svaki glas protiv HDZ-ove protukandidatkinje, koju čak smatraju nasljednicom Franje Tuđmana, smatraju izdajničkim. 

Muke desničarskih kolumnista

U takvoj situaciji su na najvećoj muci istaknuti desničarski medijski djelatnici, od kojih se većina svojedobno samoproglasila propagandistima Grabar-Kitarović te smatraju kako su bili zaslužni za njenu pobjedu nad Josipovićem. Neki su se posve razočarali u Kolindu i protiv nje vode žestoku kampanju, poput neonacista Velimira Bujanca, drugi pokušavaju balansirati između Kolinde i Škore i glumiti kritičnost, poput Tihomira Dujmovića, dok su se treći jasno pozicionirali kao Škorini protivnici i Kolindini apologeti, poput teologa Ivice Šole.

Potonji je tako nedavno u Slobodnoj Dalmaciji objavio kolumnu pod nazivom "Koalicija Bujanac Stipe Mesić protiv Kolinde", koja svjedoči o sporadičnoj pismenosti ovog osječkog profesora komunikologije. Šola čak ne zna ni kako se točno preziva Velimir Bujanec, sa čijim je pokroviteljem Matom Radeljićem u dugogodišnjoj svađi, pa piše "Bujanac". No još važnije je da Šola plasira tezu kako je Škorina predsjednička kandidatura rezultat tajnog saveza ekstremne desnice i bivšeg predsjednika Stipe Mesića. 

"Zanimljivo da je najveći pljuvač po aktualnoj predsjednici notorni Stipe Mesić. Premda se, kao autor, uopće nisam htio baviti ni predsjedničkom kampanjom ni kandidatima, jer sam ravnodušan tko će sjediti na Pantovčaku, u meni je proradio zaštitnički instinkt muškarca kada vidim alfa mužjake kako cipelare ni krivu ni dužnu ženu. Mesić, koji je dao otvorenu podršku Miroslavu Škori, a koji je protuzakonito Haagu dao dokumente kako bi napakirao Hrvatskoj, nije reagirao na Škorinu izjavu u Bujici da bi dokinuo SDSS. Valjda zato što je Škoro odbio odgovoriti bi li vratio Titovu bistu na Pantovčak. Naprotiv, rekao je da Škoro ima dobre ideje i da ne vidi ništa problematično u Škorinim izjavama", piše Šola u svojoj kolumni u Slobodnoj Dalmaciji, koju su onda prenijeli i brojni desničarski portali.

Standardnim repertoarom desnih kolumnista inače dominira progon "jugozomboida" i "globalista" pa pisanje o prijeporima na desnoj sceni za njihovo vjerno čitateljstvo predstavlja šok za sistem.

Kako je Ivica Šola postao veleizdajnik

To se najbolje vidi po reakcijama koje je među vjernim čitateljima desničarskih portala izazvao Šolin negativno intoniran tekst o Škori. Ima tu svega, od vrijeđanja Šole do iskrenog očaja onih koji su do Šolinog pisanja iskreno držali pa se sada osjećaju izdano: "Šola, čini se da jugovina i na tebe dobro jako utječe! Sad il' nikad!", "Buraz se prodao drugarici Koki za šaku dolara, isto kao i Dujmović. Drugarica Koka nema što tražiti na ovim izborima ako joj koji 'desničar i crkvenjak' ne uleti i pruži nužnu pomoć (umjetno disanje usta na usta, plus jezičina), manipulirajući i lažući protiv Škore", "Uh, dr. Šola, nisam mislio da ste i Vi sposobni toliko obilato biti u službi destrukcije hrvatstva, odn. bilo koje stvarne hrvatske opcije, a kamoli takve koja ima pravi hrvatski predznak, i koja je jasno iskazala koje civilizacijske pozitive namjerava vratiti i donijeti hrvatskome društvu, narodu Hrvatima vratiti i upravljanje i vlastitu državu, kao i vjeru ljudima u same sebe", "Šola je samo pokazao da je plitki provincijalac kao i većina kvaziintelektualaca s desne strane za razliku od 'vojnika' s lijevog spektra" itd.

U svakom slučaju, samozvanim domoljubima je bio dovoljan samo jedan Šolin tekst da ga proglase veleizdajnikom i izvrijeđaju na najbrutalniji način, iako su godinama prethodno nekritički uzdizali njegove uratke.

Napad na Bujanca

Situacija se toliko usijala da je na portalu Hrvatskog kulturnog vijeća (HKV) objavljen i članak stanovitog Željka Dogana pod naslovom: "Zašto Bujanec želi da zamrzimo i srušimo predsjednicu?"

"Potpuno je jasno da iza napadne Škorine promocije u emisijama Bujice ne stoji toliko općehrvatski interes, koliko Bujančev osobni i njegova izgleda beskrajna žeđ za pozornošću i zahvalnošću koja ide s time. Slabost njegove anti-Kolinda histerije i gorljive želje da je zbaci s Pantovčaka je to što mu u nedostatku ozbiljnih argumenata ne preostaje ništa drugo nego da je u svojim emisijama prizemno vrijeđa i nastoji ismijati. U njegovoj iritantnoj anti-Kolinda dreci sve se uglavnom svodi na koktel uvrjeda, uličarskog ponižavanja, namontiranih i senzacionalnih 'ekskluziva' u stilu beogradskih tabloida ili gadljivih komentara Vedrane Rudan, Drage Pilsela, Matije Babića, Stipe Mesića, Bojana Glavaševića, Jadranke Kosor, Anke Mrak-Taritaš, Freda Matića i svih drugih opskurnih likova, sličnih fizičkih i karakternih osobina i kompleksa kakve, u odnosu na prelijepu predsjednicu, iz razumljivih razloga ima takva vrsta ljudi", piše tako Dogan.

Voditelj "Bujice" je nekoliko godina bio neupitan na ekstremnoj desnici, no sada se svojim konstantnim napadima na Kolindu i jednostranim forsiranjem Škore zamjerio mnogima. No mnogima su se zamjerili i Kolinda i Plenkovićev HDZ, koji dio vjernih podržavatelja smatra izdajničkima, pa se okreću tzv. suverenističkim opcijama.

Strane u sukobu među samozvanim domoljubima zauzimaju i (ekstremno) desničarski mediji. Za Škoru otvoreno navijaju "Bujica" i Hrvatski tjednik, dok su HKV, Kamenjar i Maxportal očito na strani HDZ-a i Kolinde. Portal udruge Željke Markić također više naginje aktualnoj predsjednici, što se vidi po objavi niza tekstova u kojima se hvale njena ljepota i politička sposobnost, dok se Škoru tako otvoreno ipak ne promovira. Ipak, čini se da Željka Markić još nije odlučila koga će otvoreno podržati pa se taj portal većinom suzdržava od direktnog cipelarenja Škore.

HDZ-u vjerni kolumnisti lansiraju tezu po kojoj podrška Škori pomaže komunistima

Situacija među samozvanim domoljubima se toliko zakuhala da se sukobljavaju i redoviti komentatori članaka na desničarskim portalima. Jedan od zanimljivijih obračuna te vrste je onaj koji se upravo vodi između vjernih čitatelja HKV-a, koji većinom naginju Škori, i čitatelja Kamenjara, koji pak promovira HDZ i Kolindu. Jedni druge proglašavaju prodanim dušama i jugokomunističkim agentima.

Puno bure je izazvala i kolumna Kazimira Mikašeka, bivšeg urednika desničarskog tjednika 7Dnevno, na Maxportalu, u kojoj on iznosi teoriju po kojoj je cilj Škorinih podržavatelja da komunisti preuzmu vlast u Hrvatskoj.

"Prvi korak je onemogućiti Kolindi Grabar Kitarović ulazak u drugi krug predsjedničkih izbora. Ako to ne uspije cilj je da Zoran Milanović uz silnu potporu medija bude relativni pobjednik prvog kruga na čemu se onda može graditi njegova konačna pobjeda! Konačan je cilj poraz Kolinde Grabar Kitarović od Zorana Milanovića koji treba izazvati pad Andreja Plenkovića, a pad Andreja Plenkovića bez ikakve sumnje znači drastičan pad HDZ-a, gubitak parlamentarnih izbora, što konačno znači pobjedu ujedinjene ljevice koja bi na dugi rok osvojila oba sveta hrvatska brda. Dakle cilj je totalno crvena Hrvatska, Titova Hrvatska, jugoslavenska Hrvatska, mentalno komunistička Hrvatska i novo bratstvo i jedinstvo", piše Mikašek.

Duboke podjele u (ekstremno) desnom glasačkom tijelu

Sudeći po žestini bitke koja se vodi na desnici, HDZ je shvatio da postoji ozbiljna šansa da Kolinda ne uđe u drugi krug predsjedničkih izbora pa je pokrenuo sebi vjernu medijsku mašineriju da počne uvjeravati samozvane domoljube kako glas za Škoru predstavlja glas za SDP. No isto tvrde i Škorini poklonici, koji HDZ pod Plenkovićevim vodstvom vide kao verziju SDP-a, a Kolindu kao izdajnicu. 

Rezultat svega toga su duboke podjele u (ekstremno) desnom glasačkom tijelu, u kojem raste broj onih koji se zaklinju da u drugom krugu neće glasati za kandidata ili kandidatkinju desnice ako to ne bude njihov inicijalni favorit. Drugim riječima, Kolindini fanovi prijete da će ostati kod kuće ako u drugi krug uđu Škoro i Zoran Milanović, dok Škorini fanovi prijete da će ostati kod kuće ako u drugu krug uđu Kolinda i Milanović. U takvom scenariju se baš Milanoviću otvara put k pobjedi na predsjedničkim izborima.

Širenje mržnje

Pozitivno tumačenje svih ovih sukoba na desnici moglo bi ići u pravcu toga da su desni glasači konačno shvatili kako ne moraju biti slijepo odani HDZ-u te da svjedočimo rađanju pravog pluralizma na tom dijelu političkog spektra. No HDZ i Tuđman su i dalje ključni orijentiri desnog glasačkog tijela pa njegova većina i dalje sanja o tome da se HDZ otme Plenkoviću i njegovima, a ne o tome da se desno od HDZ-a ustanovi stabilna politička snaga s kojom bi HDZ morao koalirati ako želi vlast.

Realnije tumačenje ovog bratoubilačkog rata bi pak bilo da je riječ o situaciji u kojoj je autodestruktivni hrvatski nacionalizam, koji njegovi zagovaratelji nazivaju domoljubljem, toliko podivljao i izgubio kompas da je počeo jesti sam sebe i svoje pristaše. 

Mržnja koju proteklih tjedana međusobno izražavaju pristaše Kolinde i pristaše Škore dosad je bila rezervirana isključivo za liberale, ljevičare i Srbe, te je pitanje hoće li desni kandidat, bila to Kolinda ili bio to Škoro, moći ujediniti desno biračko tijelo u drugom krugu predsjedničkih izbora. To zapravo znači da bi ovaj nemilosrdni rat među samozvanim domoljubima u konačnici mogao biti dobra stvar za Hrvatsku.

Što vi mislite? Recite nam u anketi!

 

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa, kako bi smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost Indexovih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima, niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara