Brazil izlazi na izbore za predsjednika, desničarski kandidat vodi

Brazil izlazi na izbore za predsjednika, desničarski kandidat vodi
Foto: EPA

DESNIČARSKI kandidat Jair Bolsonaro održava svoju prednost uoči predsjedničkih izbora ovoga vikenda, prema novom istraživanju javnoga mišljenja.

Pedeset sedam posto birača reklo je da će glasati za Bolsonara, bivšeg satnika kopnene vojske, a samo 43 posto se opredijelilo za ljevičarskog suparnika Fernanda Haddada, prema istraživanju koje je objavila informativna internetska stranica G1.

Bolsonarov udio predviđenih glasova je samo 2 postotna boda manji u odnosu na dva slična istraživanja prošli tjedan.

Oporavak od napada nožem

Bolsonaro (63) se još uvijek oporavlja od nedavnoga gotovo smrtonosnog napada nožem na predizbornom skupu u pokušaju ubojstva prošli mjesec.

Mogućnost da Bolsonaro dobije izbore izazvala je kod njegovih kritičara zabrinutost jer smatraju da bi mogao potkopati demokraciju u Brazilu.

Bolsonaro se prikazuje antiestablišmentskim kandidatom obraćajući se glasačima kojima je dosta političke korupcije i nasilja. Hvalio je brazilsku vojnu diktaturu 1964.-85. i obećao uvesti generale u ministarstva, a izricao je uvredljive komentare o crncima, ženama i homoseksualcima.

Ipak, koristio mu je gnjev usmjeren na Haddadovu Radničku stranku okaljanu korupcijskim skandalima.

Anketar Ibope proveo je istraživanje na 3010 ljudi između 21. i 23. listopada uz marginu pogreške od plus-minus 2 postotna boda.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara