Brazilska vojska spremna za odlazak u Amazoniju

Brazilska vojska spremna za odlazak u Amazoniju
Foto: Hina, EPA

BRAZILSKA vojska spremna je braniti amazonske šume, poručio je zapovjednik oružanih snaga Edson Leal Pujol usred rastućeg međunarodnog pritiska i poziva za čvršćom akcijom u borbi protiv požara, dok je predsjednik Jair Bolsonaro potvrdio da se razmatra slanje vojske na teren.

"Onima koji inzistiraju na zaštiti brazilske Amazonije poručujem da će vojnici uvijek biti oprezni i pripravni, spremni se braniti i uklanjati svaku prijetnju", rekao je Pujol na obilježavanju Dana vojske u Braziliji. 

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro rekao je u petak da će se kasnije susresti s ministrima i raspraviti sljedeće korake, među kojima je slanje vojnika jedna od glavnih opcija. 

Lideri Velike Britanije i Francuske u petak su pojačali međunarodnu zabrinutost oko požara u Amazoniji.

Ured francuskog predsjednika Emmanuela Macrona optužio je Bolsonara da je lagao kada je na summitu G20 u lipnju ublažavao zabrinutost oko klimatskih promjena. 

Glasnogovornica britanskog premijera Borisa Johnsona rekla je da je on "duboko zabrinut" zbog požara i "njegovog utjecaja na tragični gubitak dragocjenih staništa" te da će iskoristiti summit G7 ovaj vikend da bi ponovno stavio fokus na zaštitu prirode.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara