Brexit je glavna tema uoči summita EU-a, Merkel vjeruje u mogućnost sporazuma

Brexit je glavna tema uoči summita EU-a, Merkel vjeruje u mogućnost sporazuma
Foto: EPA

NJEMAČKA kancelarka Angela Merkel rekla je da je sporazum o Brexitu još uvijek moguć uoči početka dvodnevnog summita čelnika EU-a.

Boris Johnson će kao britanski premijer prvi i posljednji put sudjelovati na summitu EU-a ako uspije postići sporazum s preostalih 27 članica bloka o izlasku Velike Britanije iz EU-a 31. listopada i dobiti podršku parlamenta na izvanrednoj sjednici u subotu. 

"Bilo je pomaka posljednjih dana, značajnih pomaka. Na boljem smo putu nego što smo bili ranije, ali moram to reći vrlo jasno, nismo još postigli sporazum", rekla je Merkel u njemačkom Bundestagu. 

Istovremeno se Johnson bori osigurati podršku zastupnika u parlamentu koji su zaprepašteni ustupcima koje je učinio po pitanju granice između Irske i Sjeverne Irske. 

Demokratska unionistička stranka Sjeverne Irske rekla je u četvrtak da neće podržati prijedloge, nakon čega je pala britanska funta. 

Johnson je obećao izvesti Britaniju iz EU-a 31. listopada iako prema zakonu treba tražiti odgodu Brexita ako se sporazum ne postigne, a parlament ga u subotu ne potvrdi. 

Pitanje PDV-a je još uvijek sporno, otkrio je izvor iz britanske vlade. 

Belgijski premijer Charles Michel, budući predsjednik Europskog vijeća, optimističan je, ali oprezan. 

"Zbog najnovijih informacija koje imam, mislim da će se sutra postići sporazum. Znamo da su posljednji centimetri i milimetri uvijek najteži", rekao je Michel za belgijski kanal LN24.

Čelnici EU-a na summitu će još raspravljati o krizi u Siriji izazvanoj turskom ofenzivom na kurdske snage koje podupire SAD, europskoj integraciji, novom višegodišnjem financijskom okviru i klimatskim ciljevima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara