Brijuni: Ministar Vidović o povećanju konkurentnosti znanja

MINISTAR rada i socijalne skrbi Davorko Vidović danas je na Brijunima u prigodi otvorenja dvodnevna skupa "Povećanje konkurentnosti ljudskih resursa u Hrvatskoj" ocijenio da Hrvatska mora prilagoditi školski sustav suvremenom društvu.

Po Vidovićevoj ocjeni danas su oni koji su sposobni omogućiti primjeren standard i Hrvatsku uključiti u svjetsko tržište znanja, ideja i novih tehnologija jedina prava i istinska vrijednost ove zemlje.

Po njegovim riječima desetljećima se govorilo kako je hrvatski narod vrlo obrazovan i sposoban, no rezultati najnovijeg istraživanja su šokantni jer su, kako je rekao, pokazali da u Hrvatskoj ima 12 do 15 posto funkcionalno nepismenih ljudi.

Zato školski sustav što brže moramo prilagoditi potrebama suvremenog društva, rekao je ministar, dodavši kako Hrvatska "obavlja tranziciju mnogih sektora koju su druge tranzicijske zemlje obavile prije desetak godina". Stoga se, drži, upravo školskom reformom mogu ukloniti određene razlike.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatska (SSSH) Davor Jurić, također sudionik seminara, rekao je kako su sindikati u zadnjih desetak godina upozoravali da je kvaliteta radne snage zapravo ključno pitanje ako se na političkoj razini razmišlja o razvoju i određivanju razvojnih strategija.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Statistika je, na žalost, pokazala kako je u Hrvatskoj čak 50 posto stanovnika završilo samo osnovnu školu. To nije dovoljno za ikakav normalan razvoj zemlje koja teži životu utemeljenu na demokratskim načelima", dodao je. Podsjetivši da su sindikati među prvima upozorili kako se gospodarstvo uz deindustrijalizaciju ne može razvijati ovakvom radnom snagom, ustvrdio je da je to zapreka koja stoji i pred Vladom.

Jurić je ocijenio da je reforma školskog sustava prijeko potrebna kako bi se "proizvelo ljude za rad, a ne za zavod za zapošljavanje". Zaključio je kako, osim donekle u trgovačkim društvima koja su uspjela na tržištu, u Hrvatskoj i nema konkurentnosti radne snage.

Govoreći o svjetskom tržištu rada, stručnjakinja američke agencije za međunarodni razvoj USAID-a Elizabeth McKeon istaknula je kako se u zadnjem desetljeću ulaganjem u ljude i tehnologiju štiti socijalna struktura i utječe na razvoj gospodarstva, dok korupcija ruši socijalnu infrastrukturu.

(Hina) dspo mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara