Britanci će kažnjavati glačanje grudi djevojčica

Britanci će kažnjavati glačanje grudi djevojčica
Ilustracija: EPA

"GLAČANJE" grudi, brutalno izravnavanje grudi djevojčica u razvoju, zlostavljanje je djece i može se kazniti do deset godina zatvora, objavili su u petak britanski tužitelji.

Kraljevska tužiteljska služba (CPS), glavna javna institucija za kazneni progon u Engleskoj i Walesu, izdala je nove smjernice koje žrtvama, policiji i tužiteljima omogućuje kažnjavanje onih koji provode praksu "glačanja" grudi kako adolescentice ne bi privlačile pažnju muškaraca.

Glačanje grudi predstavlja zlostavljanje djece

Riječ je o široko rasprostranjenoj praksi u zapadnoj Africi.

"Naša poruka je jasna: glačanje grudi predstavlja zlostavljanje djece. Ta praksa nanosi golemu štetu djevojčicama i ostavlja psihičke i fizičke ožiljke za cijeli život", kazala je Jaswant Narwal, jedna od glavnih tužiteljica.

Iako se često obavlja kod kuće, Nawal ističe da se pri nanošenju ozljeda djevojčicama čini zločin i to bez obzira na pristanak. "Nije moguće pristati na ozbiljan i težak zločin", rekla je Narwal.

Nema službenih brojki o žrtvama podvrgnutima glačanju grudi

Zasad nema službenih brojki o djevojčicama podvrgnutim toj okrutnoj praksi, no britanska dobrotvorna udruga "The Came Women and girls Development Organisation" procjenjuje da se sigurno radi o otprilike 1000 djevojčica.

U postupku "glačanja" grudi često se koristi veliko kamenje, čekić ili lopatica - koji se zagriju na vatri i zatim stavljaju na prsa djevojčica, želi se uništiti ili stisnuti tkivo dojke kako bi tinejdžerice izgledale manje ženstveno. 

Margaret Nyuydzewira, voditeljica dobrotvorne udruge koja je i sama bila podvrgnuta toj praksi kao djevojčica, u siječnju je optužila britanske vlasti da taj problem ne shvaćaju dovoljno ozbiljno te da nisu procesuirale roditelje koji su “peglali” svoju djecu jer se to smatra "kulturnom praksom".

"Britanci su u tom smislu uljudni jer kada vide nešto takvo, žele poštovati kulturnu raznolikost", rekla je.

"Ali ako se radi o tradicionalnoj praksi koja šteti djeci, pri kojoj se čini nasilje nad djevojčicama ili javno ili u tajnosti, počinitelji moraju zakonski odgovarati", istaknula je Nyuydzewira u razgovoru za The Guardian.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara