Britanci osnivaju svoju verziju FBI-ja

BRITANSKA kraljica Elizabeta II najavila je u utorak, u svom govoru pred zastupnicima Gornjeg doma britanskog parlamenta, osnivanje Soce, britanske verzije američkog FBI-ja, namijenjene borbi protiv organiziranog kriminala.

Osnivanje agencije za borbu protiv organiziranog kriminala (Serious Organised Crime Agency - Soca), koja bi trebala okupiti oko 5000 agenata, objavila je kraljica Elizabeta II. u tradicionalnom govoru s prijestolja.

Kraljičin govor međutim odražava politiku premijera Tonyja Blaira i predstavlja zakonodavni program laburističke vlade za sljedeću sjednicu parlamenta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bit će donijet zakon koji će omogućiti osnivanje Agencije za borbu protiv organiziranog kriminala i povećati ovlasti policije i drugih članova snaga reda mobiliziranih u borbi protiv kriminala", izjavila je kraljica Elizabeta II.

Socu, koju od prvih informacija o novoj agenciji u tisku nazivaju "britanskim FBI-jem", predvodit će Sir Stephen Lander, šef britanske obavještajne službe MI5 od 1996. do 2002. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara