Britanci podijeljeni oko tinejdžerice koja se želi vratiti iz ISIS-a

Britanci podijeljeni oko tinejdžerice koja se želi vratiti iz ISIS-a
Foto: EPA/London Metropolitan Police

VELIKA Britanija podijeljena je oko pitanja treba li 19-godišnjoj Shamimi Begum, koja se pridružila Islamskoj državi u Siriji, dopustiti da se vrati u Britaniju, pri čemu nije izrazila nikakvo žaljenje zbog svog postupka.

Shamima Begum (19) iz Londona nakon bijega u Siriju udala se za borca ISIS-a. Život u Raki opisala je kao gotovo normalan, "tu i tamo padne neka bomba", a ostalo smatra čistom propagandom.

Sada se želi vratiti jer smatra da je kalifatu došao kraj.

Jedan dio zemlje traži zabranu povratka, dok se drugi dio zalaže za blaži pristup

Za list Times rekla je da je trudna sa svojim trećim djetetom, nakon što su joj prva dva umrla. Željela bi, kako je rekla, "vratiti se i živjeti mirno sa svojim djetetom".

Djevojka koja je u Siriju pobjegla 2015., s dvije prijateljice koje su išle s njom u istu školu, rekla je da ne žali ni zbog čega te da je uopće nije šokirala slika odrezane glave neprijateljskog borca koju je vidjela u smeću.

To svjedočenje, koje pokazuje do koje su mjere zapadne vlade suočene s problemom povratka džihadista, podijelilo je zemlju na dva tabora - one koji traže zabranu njezina povratka i oni koji se zalažu za blaži pristup.

U Timesu obitelj traži suosjećanje te inzistira na činjenici da je bila vrlo mlada kada je otišla. Želja da se zabrani povratak ženi džihadista koja ne izražava nikakvo žaljenje je razumljiva, ali Velika Britanija može bolje od toga, piše urednik Timesa.

Bivši djelatnik obavještajne službe MI6 Richard Barrett smatra da joj treba dati šansu, "ako poštujemo naše vrijednosti".

Vlada misli drugačije

Vlada je međutim suprotnog stajališta.

"Moramo se podsjetiti da su oni koji su napustili Veliku Britaniju kako bi se priključili Daechu (akronim za ISIS) bili puni mržnje za našu zemlju", kaže u Timesu ministar unutarnjih poslova Sajid Javid.

Shamima Begum pravno je još bila dijete kada je otišla u ISIS. Da je sada mlađa od 18, država bi imala obvezu uzeti u obzir "najbolji interes" nje i njezina djeteta pri donošenju odluke što će dalje učiniti.

Međutim, ona je sada odrasla osoba, bez kajanja, a to znači da je odgovorna za svoje odluke.

"Moja je poruka jasna - ako ste podupirali terorističke organizacije u inozemstvu, ja neću oklijevati da spriječim vaš povratak", rekao je Javid.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara