Britanci sakrili blago od 3 milijuna funti, dobili ukupno 18,5 godina zatvora

Britanci sakrili blago od 3 milijuna funti, dobili ukupno 18,5 godina zatvora
Ilustracija: EPA

DVOJICA Britanaca koji nisu prijavili pronađeno anglosaksonsko blago u vrijednosti od oko 3 milijuna funti osuđeni su danas na ukupno 18 i pol godina zatvora.

Pretražujući polje u Leominsteru u središnjoj Engleskoj pomoću detektora metala, 51-godišnji Layton Davies i 38-godišnji George Powell otkrili su veliko blago, uključujući kovanice za koje se vjeruje da potječu iz vladavine kralja Alfreda Velikog.

Prema britanskom zakonu, takva otkrića moraju se prijaviti vlasniku zemlje i lokalnim vlastima. Međutim, muškarci su odlučili to zadržati za sebe i počeli su puštati kovanice na tržište, rečeno je na sudu u Worcesteru.

Powell je osuđen na 10 godina zatvora, a Davies na osam i pol godina.

Prodavali su kovanice starije od 1100 godina

"Kovanice koje su Davies i Powell pronašli stare su više od 1100 godina i na njima su ugravirani Alfred i Ceolwulf iz saksonsko-vikinškog razdoblja", rekao je tužitelj Lesley Milner.

"Otkriće ima ogromnu povijesnu vrijednost i trebalo je biti prijavljeno vlastima, ali su ga Davies i Powell sebično skrivali radi svoje vlastite koristi." 

Alfred je vladao južnim područjem Wessexa od 871. do 899., dok je Ceowulf II. bio kralj Mercije, sjeverno od Wessexa, od 874. do 879. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara