Britanci zabrinuti zbog nasilja u Hong Kongu. Kina im poručila da se ne miješaju

Britanci zabrinuti zbog nasilja u Hong Kongu. Kina im poručila da se ne miješaju
Ilustracija: EPA

EUROPSKA komisija je priopćila da je nasilje nad sve masovnijim protuvladinim prosvjedima u Hong Kongu neprihvatljivo te je pozvala snage reda da se ograniče na "strogo srazmjerne" akcije.

Ranije danas, policija je okružila Politehničko sveučilište u Hong Kongu te je gumenim mecima i suzavcem pokušala potisnuti protuvladine prosvjednike i spriječiti ih u pokušaju bijega iz kampusa.

"Vidjeli smo izvješća koja govore da je policija privela medicinsko osoblje i ostale službe koje su pokušavale pomoći ozlijeđenima, što nas duboko zabrinjava. Svako nasilje je naravno neprihvatljivo, a mjere snaga reda moraju biti strogo srazmjerne", kazala je glasnogovornica EK-a Maja Kocijancic, podsjećajući na poštivanje temeljnih sloboda, uključujući pravo na okupljanje i slobodu izražavanja.

Britanci zabrinuti

Velika Britanija također je izrazila duboku zabrinutost zbog nasilja na sveučilištu u Hong Kongu te pozvala da se ljudima zarobljenim na Politehničkom sveučilištu omogući siguran prolaz i liječnička pomoć.

"Ujedinjena Kraljevina je ozbiljno zabrinuta zbog eskalacije nasilja na strani prosvjednika i vlasti", kazao je glasnogovornik Foreign Officea.

Po njegovim riječima, "ključno je da oni koji su ozlijeđeni prime liječničku pomoć te da se osigura siguran prolaz onima koji žele napustiti područje kampusa".

London poziva na okončanje nasilja te svim stranama poručuje da se angažiraju na uspostavi suvislog političkog dijaloga uoči izbora u nedjelju za Okružno vijeće.

Kina svima poručila da se prestanu miješati

Kina je u međuvremenu poručila stranim zemljama, uključujući Veliku Britaniju i SAD, da se prestanu miješati u unutarnje stvari Hong Konga.

"Neke zapadne zemlje su javno dale potporu ekstremnim počiniteljima nasilja, a američki Zastupnički dom je usvojio tzv. dokument o ljudskim pravima i demokraciji u Hong Kongu kako bi se potpuno otvoreno miješao u unutarnje stvari Hong Konga koje su unutarnje kinesko pitanje", izjavio je kineski veleposlanik u Londonu Liu Xiaoming.

Također je optužio britansku vladu i odbor za vanjske poslove donjeg doma parlamenta za objavu izvješća u kojima se nalaze "vrlo neodgovorne" primjedbe na račun Hong Konga.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara