Britanija i SAD zadovoljni presudom za pokušaj državnog udara u Crnoj Gori

Britanija i SAD zadovoljni presudom za pokušaj državnog udara u Crnoj Gori
Foto: EPA

MINISTAR vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Jeremy Hunt rekao je danas kako je presuda dvojici ruskih obavještajaca zbog neuspjelog pokušaja državnog udara u Crnoj Gori još jedan primjer nečuvenih pokušaja Rusije da naruši europsku demokraciju.

Velika Britanija: Moskva mora prestati s napadima

"Ovaj bezobzirni pokušaj vojne obavještajne službe GRU-a da se umiješa u crnogorske parlamentarne izbore i podrije crnogorska kandidatura za članstvo u NATO-u je samo još jedan primjer kako se destabilizirajuće i agresivno Rusija ponašala proteklog desetljeća", naveo je Hunt na Twitteru, a prenijelo veleposlanstvo Ujedinjenog Kraljevstva u Crnoj Gori.

Hunt je dodao da je do osuđujuće presude dvojici ruskih obavještajaca došlo kroz pravni proces čija je transparentnost bez presedana u Crnoj Gori te da su mnoštvom dokaza oborene tvrdnje Rusije da su Eduard Šišmakov i Vladimir Popov sakupljali materijal za članak o ruskom vojnom prisustvu u regiji tijekom Prvog svjetskog rata.

"Moskva mora prestati s napadima koji podrivaju teritorijalni integritet i demokratske procese u zemljama koje su joj susjedi, kao i u drugim suverenim državama. Velika Britanija poziva Rusiju da izabere drugačiji put - da podržava sigurnost Europe, poštuje međunarodni sustav zasnovan na pravilima, zahvaljujući kojem su naša društva sigurna, kao i da radi zajedno s nama da bi bili na razini zajedničke odgovornosti koje imamo kao stalne članice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda", rekao je Hunt.

SAD: To je važan korak naprijed

Veleposlanstvo SAD-a u Podgorici je isto tako pozdravilo osuđujuću presudu crnogorskog Višeg suda za 14 osoba uključujući dvojicu ruskih agenata za neuspjeli pokušaj državnog udara.

"To je važan korak naprijed u vladavini prava koji šalje jaku poruku da su nastojanja podrivanja demokracije neprihvatljiva", istaknuto je na Twitteru američkog veleposlanstva u Podgorici.

Dobili ukupno 68 godina zatvora

Podsjetimo, vijeće Višeg suda u Podgorici proglasilo je krivim svih 14 optuženih za pokušaj državnog udara u Crnoj Gori na dan parlamentarnih izbora u listopadu 2016. i osudilo ih na ukupno 68 godina zatvora.

Agenti ruske obavještajne službe GRU Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, koji se nalaze u bijegu i koje Moskva odbija izručiti Crnoj Gori, osuđeni su na 15 odnosno 12 godina zatvora, zbog organizacije zločinačke skupine koja je, prema optužnici, namjeravala upasti u skupštinu Crne Gore i zarobiti ili ubiti tadašnjeg crnogorskog premijera Mila Đukanovića.  

Čelnici oporbene prosrpske i proruske Demokratske fronte (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević osuđeni su na kaznu zatvora u trajanju od pet godina zbog sudjelovanja u organizaciji pokušaja terorističkog napada i prevrata.

Istom presudom obuhvaćeni su i srpski državljani, većinom članovi srpskog četničkog pokreta, koji su osuđeni na zatvorske kazne od godinu i šest mjeseci do osam godina zatvora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara