Britanija u panici zbog nestanka povjerljivih podataka o desecima milijuna građana

JOŠ više od debakla engleske i škotske nogometne reprezentacije Veliku Britaniju ovih dana potresa nezapamćeni skandal koji prijeti budućnosti, financijama, a možda čak i životima desetina milijuna građana.

Naime, Porezna uprava Velike Britanije izgubila je osobne podatke o čak 25 milijuna ljudi. Direktor Uprave Paul Grey je zbog toga podnio ostavku, a uspaničenim Britancima je ispriku dao premijer Gordon Brown.

Ministar financija Alistair Darling je u Parlamentu objasnio kako su dva diska s informacijama o 25 milijuna građana nestala pošto su internom poštom poslana revizorskoj upravi.

"Nestale sadrže pojedinosti o svim korisnicima dječjeg doplatka - podatke o 25 milijuna građana i 7,25 milijuna obitelji," rekao je Darling i pokušao utješiti javnost izjavom da je "policijska istraga u tijeku".

Podaci, prema ministrovim riječima, obuhvaćaju imena korisnika i njihove djece, adrese i datume rođenja, zatim brojeve pod kojim se vode korisnici dječjeg doplatka, brojeve kod nacionalnog osiguranja, a kod nekih - što je i najvažnije - brojeve računa u bankama.

Darling tvrdi da zasad nema dokaza da su podaci pali u ruke kriminalaca, ali je upozorio Britance da pažljivo prate sve promjene na svojim bankovnim računima.

Oporbeni konzervativci su već optužili laburističku vladu da je čak polovicu britanskog stanovništva izložila riziku krađe identiteta i mogućim prijevarama, postavivši pitanje njene sposobnost da vodi zemlju.

Ono što je cijelu aferu učinilo ozbiljnom jest činjenica da je Britanija jedna od rijetkih država u svijetu u kojoj još nije uvedena osobna iskaznica. To stvara ogromne mogućnosti zloporabe i mijenjanja identiteta, koje često koriste britanski, ali i svjetski kriminalci.

"Prilično je jezivo da ova vrsta informacije nije u rukama vlade," izjavio je konzervativni zastupnik Nigel Evans, predsednik svestranačkog povjerenstva za krađu identiteta.

Britanski premijer je rekao da je povjerenika za informacije Richarda Thomasa ovlastio da izvrši detaljnu kontrolu poštovanja sigurnosnih procedura u vladinim ustanovama.

Ovo nije prvi put da u poreznoj upravu budu izgubljene informacije o građanima. Stručnjaci kažu da je prelazak na elektronsku obradu podataka traljavo urađen i da se podaci šalju poštom na diskovima, a ne internom mrežom.

Ugledni časopis Economist u svom komentaru tvrdi da je Brownova vlada s ovim skandalom potrošila mnoge od kredita i visokih očekivanja javnosti i s kojom je dočekana nakon odlaska Tonyja Blaira. Ovotjedni fijasko, kao i nedavna odluka da se u posljednji trenutak ne ide na prijevremene izbore je, po mišljenju tog lista, znak da bi premijeru kojeg su mnogi nazivali spasiteljem Britanije ovaj mandat vrlo lako mogao biti posljednji.

R.R.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara