Britanska kraljica odlučila prestati voziti javnim cestama

Britanska kraljica odlučila prestati voziti javnim cestama
Foto: EPA

BRITANSKA kraljica spremna je odustati od vožnje javnim cestama nakon što je prije dva mjeseca njezin suprug princ Philip sudjelovao u automobilskoj nesreći.

Njezino Veličanstvo jedina je osoba u Velikoj Britaniji kojoj je dopušteno voziti bez dozvole. Pretpostavlja se da je Elizabeta odlučila prestati s vožnjom javnim cestama po savjetu članova njezina sigurnosnog tima, a nakon sudara koji je prouzročio vojvoda od Edinburgha.

Poznato je da kraljica, koja će idući mjesec navršiti 93 godine, uživa u vožnji brojnih skupih automobila iz kraljevskoga voznog parka, među kojima su i oni marke Land Rover ili Jaguar.

Vožnja bez pojasa

Samo dan nakon automobilske nesreće u kojoj je u siječnju sudjelovao njezin suprug, kraljica je viđena u vožnji javnom cestom nedaleko od Sandringhama, ali bez sigurnosnog pojasa.

Daily Mail piše da će kraljicu javnim cestama odsad voziti njezini šoferi, no cestama koje prolaze njezinim privatnim posjedima i dalje će automobil voziti sama. 

No čini se da nisu baš svi oduševljeni vožnjom Njezina Veličanstva, o čemu svjedoči anegdota koju je u svojim memoarima prenio bivši britanski veleposlanik u Saudijskoj Arabiji, Sir Sherard Cowper-Coles.

"Nakon ručka kraljica je svojega visokog gosta, prestolonasljednika Saudijske Arabije Abdula pozvala u obilazak imanja. Na njegovo veliko iznenađenje za volan je sjela sama kraljica, upalila motor i odvezla ih u obilazak. Kralj Abdul nije navikao da ga vozi žena, a kamoli kraljica. Uz pomoć prevoditelja navodno je preklinjao kraljicu da uspori i usredotoči se na cestu pred sobom."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara