Britanska nuklearna podmornica se zamalo sudarila s trajektom

Britanska nuklearna podmornica se zamalo sudarila s trajektom
Foto (nije fotografija događaja iz članka): EPA

PODMORNICA na nuklearni pogon Britanske kraljevske ratne mornarice skoro se sudarila s putničkim trajektom, piše The Independent.

Pokrenuta je istraga o incidentu koji se dogodio 6. studenog prošle godine i koji do sada nije bio previše poznat javnosti. Istraga se provodi u suradnji s Odjelom za istragu pomorskih nesreća kraljevske mornarice.

Može prevoziti 1.300 putnika

Podmornica je početkom studenog prošla vrlo blizu trajekta Stena Superfast VII, koji prometuje između Sjeverne Irske i Škotske, a ima kapacitet za 1.300 putnika i 660 automobila.

Podmornica je u trenutku incidenta plovila blizu površine mora tj. na dubini pri kojoj je mogla podignuti periskop iznad površine vode.

Kraljevska mornarica nije za sada potvrdila o kojoj se od 10 podmornica tog tipa radi. Svih deset je na nuklearni pogon, ali samo njih četiri nose nuklearne rakete Trident.

Incident pod istragom

“U studenome prošle godine bili smo obaviješteni o vrlo bliskom susretu između trajekta Stena Superfast VII i podmornice“, rekao je glasnogovornik britanskog Odjela za istragu pomorskih nesreća (MAIB)

Glasnogovornik Stene Superfast potvrdio je da su se u utorak 6. studenoga 2018. godine Stena Superfast VII i podmornica našli u neposrednoj blizini.

"Situacija nije ni u jednom trenutku bila opasna za trajekt, putnike ili posadu. Incident je sada pod istragom Odjela za istrage pomorskih nesreća i mi ćemo, naravno, u potpunosti surađivati", dodao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara