Britanska premijerka se našla na udaru parlamenta zbog protivljenja carinskoj uniji

Britanska premijerka se našla na udaru parlamenta zbog protivljenja carinskoj uniji

Foto: Hina/EPA

BRITANSKI zastupnici pojačali su pritisak na premijerku Theresu May zbog njezine strategije za Brexit, kritizirajući njezino protivljenje da Britanija ostane u carinskoj uniji s EU-om.
 
Donji dom britanskog parlamenta usvojio je neobvezujući prijedlog koji poziva vladu da dogovori "učinkovitu carinsku uniju" s EU-om nakon Brexita, čemu se May protivi. Carinska unija jedno je od ključnih pitanja u raspravi o Brexitu i pobornici izlaska iz EU-a osjetljivi su na bilo kakvu sugestiju da bi Britanija mogla ostati u takvom savezu s Unijom.
 
May naglašava: Trebamo izaći iz carinske unije
 
Ministar unutarnjih poslova Amber Rudd morao je pojasniti Mayinu nedavnu izjavu u kojoj je navodno sugerirala da vlada još razrađuje svoju politiku prema carinskoj uniji. May je kasnije ponovno naglasila da je stajalište njezine vlade da Britanija treba izići iz carinske unije kako bi mogla neovisno pregovarati o sporazumima o trgovini s drugim zemljama.
 
Pobornici Brexita smatraju da bi ostanak u bilo kakvom europskom savezu sveo Britaniju na status "vazala". Neki konzervativni zastupnici smatraju, međutim, da bi Mayino inzistiranje na izlasku iz jedinstvenog tržišta i carinske unije moglo izolirati zemlju i naštetiti joj.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Proeuropski zastupnici ohrabrili su se nakon što je gornji dom parlamenta, Dom lordova, također doveo u pitanje to njezino stajalište, koje neki njezini kritičari smatraju nepotrebnom crvenom linijom i koje bi moglo dovesti do ponovne uspostave tvrde granice s Irskom.
 
Europa: Ostanite u carinskoj uniji
 
Europski dužnosnici također im idu na ruku, poručujući da će ponuditi Britaniji čvršće odnose ako ostane u carinskoj uniji.
 
No May i njezini ministri ne žele popustiti. Njezin glasnogovornik kazao je da Britanija ne planira ostati u carinskoj uniji niti joj se pridružiti nakon Brexita. "Napuštamo li carinsku uniju? Odgovor je kategoričko da", rekao je.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara