Britanska učiteljica dobila 15 dana sudanskog zatvora zbog plišanog medvjedića zvanog "Muhamed"

SUDANSKI je sud 54-godišnju britansku učiteljicu Gillian Gibbons osudio na 15 dana zatvora i deportaciju iz Sudana zbog toga što je svojim učenicima dozvolila da plišanog medvjedića nazovu Muhamed.

Sudanske su vlasti prije pet dana Gibbonsovu uhitile i optužile za vrijeđanje vjere, izazivanje mržnje i izražavanje prijezira prema vjerskim osjećajima. U Sudanu, poznatom po dugoj fundamentalističkoj tradiciji, često se vrlo strogo tumači šerijatsko pravo, uključujući odredbe kojima se priječi vrijeđanje proroka Muhameda.

Gibbons je inkriminirano imenovanje plišanog medvjedića počinila u rujnu, tijekom školskog sata. Tada je djeci rekla neka izaberu neko ime za medvjedića koji joj je poslužio kao rekvizit na nastavi. Djeca su odabrala ime Muhamed koje je u Sudanu vrlo rašireno.

Neki od roditelja su se, međutim, požalili sudanskom ministarstvu obrazovanja te je Gibbons dva mjeseca kasnije uhićena.

Britanski Foreign Office je izrazio negodovanje presudom, rekavši da je ona neprimjerena za "bezazleni nesporazum predane nastavnice". Catherine Wolthuizen iz nevladine udruge Fair Trials International je rekla kako je 15 dana sudanskog zatvora za "bezazleni nesporazum" uistinu ozbiljna i teška kazna.

Gibbons će iz zatvora izaći za deset dana, s obzirom da je joj u kaznu uračunato pet dana provedenih u pritvoru.

Učiteljica je, inače, mogla proći gore jer je tužiteljstvo inzistiralo na kazni od 40 udaraca bičem, dok su neki od lokalnih muslimanskih svećenika za njenu navodnu blasfemiju tražili i smrtnu kaznu.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara