KORONAVIRUS U SVIJETU

Britanske tvrtke traže uvođenje zračnih mostova sa zemljama niskog rizika zaraze

Britanske tvrtke traže uvođenje zračnih mostova sa zemljama niskog rizika zaraze
Ilustracija: EPA

BRITANSKA vlada mora što prije sa zemljama niskog rizika zaraze koronavirusom sklopiti sporazume o zračnim mostovima kako bi smanjila štete u gospodarstvu, prenose britanski mediji poruku čelnika aviokompanija i turoperatora.

U pismu premijeru Borisu Johnsonu kompanije upozoravaju da će 14-dnevna karantena za sve putnike koji slete u Veliku Britaniju imati ozbiljne gospodarske posljedice, navodi BBC u izvješću objavljenom jučer.

Pismo su potpisali čelnici kompanija poput EasyJeta, Tuija, Jeta2 i Virgin Atlantica te udruženja, uključujući Airlines UK, Britansku gospodarsku komoru, Udrugu za ugostiteljstvo i proizvodnju u V. Britaniji Made UK. 

Promjene teške za turistički sektor

Ministrica unutarnjih poslova Priti Patel najavila je prošlog petka da će mjera obavezne karantene stupiti na snagu 8. lipnja. Vlada je svjesna da će promjene biti teške za turistički sektor, kazala je Patel, najavljujući suradnju s kompanijama na pronalaženju rješenja.

Naglasila je i da će vlada odluku analizirati svaka tri tjedna. 

Kompanije pak smatraju da bi London trebao ublažiti mjere za putnike iz zemalja niskog rizika, tražeći od vlade diferencirani pristup.

Zračni mostovi oslobodili bi obaveze 14-dnevne karantene posjetitelje iz zemalja s niskim stopama koronavirusne infekcije.

"Alternativa uključuje rizik velike štete u arterijama britanske trgovine i opskrbnim lancima ključnih sektora i gura Britaniju u ulogu promatrača dok druge zemlje počinju razgovore o otvaranju granica", stoji u pismu.

Neke zrakoplovne tvrtke najavile su da od ljeta planiraju povećati broj letova, a neke upozoravaju da će zbog dvotjedne karantene mnogi odustati od putovanja, naglašavajući da će vlada teško provesti mjeru u djelo.

Tako je čelnik Ryanaira Michael O'Leary nedavno za BBC ustvrdio da je plan o 14-dnevnoj karanteni "idiotski i neprovediv".

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara