Britanski konzervativci napadaju Tuska zbog izjave o posebnom mjestu u paklu

Britanski konzervativci napadaju Tuska zbog izjave o posebnom mjestu u paklu
Fotto: FaH

ZASTUPNICI konzervativne stranke britanske premijerke Therese May obrušili su se na predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska nakon što je ranije tijekom dana izjavio da za zagovornike izlaska Velike Britanije iz EU-a "postoji posebno mjesto u paklu".

>>Tusk: Postoji posebno mjesto u paklu za pobornike Brexita bez ikakvog plana

"Pitam se kako izgleda to mjesto u paklu u koje će otići oni koji su promicali Brexit bez ikakve ideje kako ga sigurno provesti", rekao je Tusk u Bruxellesu na zajedničkoj konferenciji za novinare s irskim premijerom Leom Vardkarom, u trenutku kada su se pregovori o pronalaženju rješenja za irsku granicu dobrano otegnuli.

Zastupnik Nick Boles, koji se protivi planu premijerke May i traži "blaži" Brexit, kazao je da Tusk "savršeno sažima zašto ne vjeruje da Ujedinjena Kraljevina može ostati članica EU-a".

"Moramo izaći, sa sporazumom, i to što brže", poručio je Boles na Twitteru.

Farage mu poručio da je arogantni siledžija

Nigel Farage, bivši vođa Nezavisne stranke Ujedinjene Kraljevine (UKIP) i zagovornik Brexita, također je uzvratio Tusku na njegovu opasku o "posebnom mjestu u paklu".

"Nakon Brexita bit ćemo slobodni od neizabranih, arogantnih siledžija poput tebe i sami ćemo voditi svoju državu", napisao je Farage, sada politički komentator i zastupnik u Europskom parlamentu, na Twitteru.

Andrea Leadsom, koja vodi klub zastupnika konzervativne stranke u Donjem domu, kazala je za BBC da bi se Tusk trebao ispričati za "poprilično neprihvatljiv i sramotan" komentar.

Tusk je govorio dan uoči dolaska britanske premijerke Therese May u Bruxelles gdje želi dogovoriti izmjene u već ispregovaranom sporazumu budući da su ga britanski zastupnici odbili potvrditi i posve je neizvjesno kako će završiti razdruživanje od Europske unije iako je do predviđenog roka 29. ožujka samo sedam tjedana.

Tusk rekao da je Europa spremna za Brexit bez dogovora

Odbivši još jednom Mayin prijedlog da se ponovno pregovara o Brexitu, posebice o spornom "backstopu" na granici s Irskom, Tusk je ponovio da bi volio da London odustane od izlaska, ali i poručio da je Europska unija spremna i za scenarij razdruživanja bez dogovora.

Tusk ipak ne vjeruje da je odustajanje od izlaska moguć scenarij jer su Brexitu predani i premijerka i čelnik britanske oporbe.
Irski premijer Varadkar je rekao da je sporazum o razdruživanju koji je May dogovorila s Bruxellesom "najbolji moguć". Britanska politička nestabilnost još je jedan dokaz zbog čega je "backstop" potreban, rekao je Varadkar. 

"Backstop" je najveća zapreka ratifikaciji sporazuma, zbog čega je sredinom siječnja velikom većinom glasova britanski parlament odbio potvrditi sporazum. Naknadno su britanski zastupnici usvojili da traže da se ponovno pregovora o zaštitnom mehanizmu koji osigurava da ne dođe do uspostave fizičke granice na irskom otoku.

Problem "backstopa"

"Backstop" je zaštitni mehanizam, jamstvo da po izlasku Velike Britanije neće biti ponovno uspostavljena granica na irskom otoku između Republike Irske, članice EU-a, i Sjeverne Irske, koja pripada Ujedinjenoj Kraljevini, a bio bi aktiviran samo u slučaju da u prijelaznom razdoblju koje po sporazumu o razdruživanju traje do kraja 2020. ne bude pronađeno neko inovativno rješenje koje bi otklonilo potrebu za uspostavu graničnih kontrola.

"Backstop" predviđa da Velika Britanija i EU čine jedinstveno carinsko područje i stoga nema potrebe za uvođenjem graničnih kontrola.

On po svojoj prirodi ne može biti vremenski ograničen jer u tom slučaju prestaje biti ono što jest, jamstvo da neće doći do uspostave granice. Međutim, mogućnost da Velika Britanija ostane trajno u carinskoj uniji s EU-om posve je neprihvatljiva zagovornicima izlaska iz EU-a, koji su u referendumskoj kampanji upravo mogućnost sklapanja trgovačkih sporazuma s trećim zemljama isticali kao najveću dobit od napuštanja EU-a.

Ostankom u carinskoj uniji Velika Britanija ne bi mogla zaključiti sporazume o slobodnoj trgovini s, primjerice, SAD-om ili Australijom

Europsko je stajalište da se o već ispregovaranom sporazumu ne može ponovno pregovarati. 

S obzirom na stajališta dviju strana, sve je bliža mogućnost izlaska Velike Britanije iz EU-a bez ikakva sporazuma, što znači i bez prijelaznog razdoblja koje bi poduzećima i građanima omogućilo postupnu prilagodbu
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara