Britanski liberalno-demokratski čelnik Charles Kennedy podnio ostavku

Britanski liberalno-demokratski čelnik Charles Kennedy podnio ostavku

KADA je Charles Kennedy, vođa britanskih Liberalnih demokrata, izjavio kako ima probleme s alkoholom, to nimalo nije iznenadilo britansku javnost, s obzirom da je ista već godinama bila bombardirana glasinama i špekulacijama na tu temu.

Ono što je britansku javnost šokiralo bila je Kennedyjeva namjera da se, usprkos toga, natječe za mjesto vođe stranke. Mnogi su Kennedyjevo priznanje tumačili kao posljedicu sve većeg pritiska od strane zastupnika njegove stranke, koji su, usprkos relativno dobrim rezultatima na prošlogodišnjim izborima, na mjestu vođe htjeli vidjeti nekog drugog.

Kako stvari stoje, Kennedy je svojim priznanjem nastojao odmah izbiti argument iz ruke svojim najžešćim kritičarima. Također je tinjajujuću pobunu unutar stranke nastojao ugušiti apelirajući na stranačku "bazu" umjesto na zastupnike od kojih mnogi u posljednje vrijeme ne kriju ambicije da ga zamijene.

No, takav je plan samo natjerao mnoge neodlučne zastupnike da se priključe pobuni i zatraže njegovu ostavku. Nakon što se u anketi više od polovice liberalno-demokratskih zastupnika izjasnilo protiv njegovog daljeg ostanka na čelu stranke, Kennedy je shvatio da stranka više ne stoji iza njega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U subotu popodne Kennedy je sazvao konferenciju za tisak i priopćio svoju odluku o neopozivoj ostavci.

Vođenje stranke će privremeno preuzeti 64-godišnji Sir Menzies Campbell, njegov zamjenik i bivši olimpijac. Campbell je zasada jedini najavio da će se kandidirati za novog čelnika stranke. Mediji špekuliraju da bi kandidature mogli istaći zamjenik premijera u sjeni Simon Hughes te mladi liberalni ideolog Mark Oaten.

(D.A.)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara