Britanski meteorolozi: Ovo je najtoplije desetljeće od početka mjerenja

Britanski meteorolozi: Ovo je najtoplije desetljeće od početka mjerenja
Ilustracija: EPA

BRITANSKI meteorolozi javljaju kako se nalazimo usred razdoblja koje će biti najtoplije desetljeće od mjerenja koja se provode od 1850. godine, prenosi BBC.

>>NASA: 2018. godina je bila četvrta najtoplija još od 1880. godine

Britanska meteorološka služba prognozira kako će temperature za svaku od sljedećih pet godina najvjerojatnije biti više za 1 stupanj Celzijev ili više od toga u usporedbi s predindustrijskim razinama.

Osim toga, postoje šanse da će  globalne temperature u jednoj od sljedećih pet godina privremeno biti više od 1,5 stupnja Celzija. 

Taj stupanj i pol Celzija je ključan temperaturni prag kada se radi o klimatskim promjenama. 

Ako se prema dostupnim podacima obistini prognoza britanskih meteorologa, onda će razdoblje od 2014. do 2023. godine biti toplije od proteklog 150-godišnjeg razdoblja bilježenja temperatura.

Očekuje se ubrzano zagrijavanje na globalnoj razini

Britanski meteorolozi poručuju da je 2015. godina bila prva godina u kojoj su globalne godišnje površinske temperature postale za jedan stupanj Celzija više od predindustrijskog razdoblja. Temperature predindustrijskog razdoblja odnose se na temperature mjerene u razdoblju od 1850. godine do 1900. godine.

Svake godine od tada globalni prosjek temperatura bliži se ili prelazi kritičan jedan stupanj Celzija. Britanski meteorolozi kažu kako će se taj trend nastaviti ili povećati u sljedećem petogodišnjem razdoblju. 

“Upravo smo završili prognozu za ovu godinu i nastavili smo s projekcijama do 2023. godine, a ono što projekcije sugeriraju je ubrzano zagrijavanje na globalnoj razini”, ispričao je profesor Adam Scaife, šef odjela za dugoročne prognoze Britanskog meteorološkog ureda za BBC.

“Ako pogledamo svaku godinu zasebno unutar te prognoze, sada prvi put možemo vidjeti kako postoji rizik od privremenog te ponovljenog privremenog prekoračenja najvažnijeg praga od 1,5 stupnja Celzija koji je utvrđen u Pariškom klimatskom sporazumu”, rekao je.

Posebno izvješće UN-a

Prošlog listopada znanstvenici UN-a su objavili posebno izvješće u o dugotrajnim utjecajima porasta temperature od 1,5 stupnja Celzija.

Zaključili kako će biti potrebno veliko smanjenje imisija CO2 kako bi se do 2030. zaustavilo globalno zatopljenje. Britanska meteorološka služba sada prognozira kako su šanse da se tako nešto dogodi u sljedećih pet godina samo 10 posto. 

“Ovo je prvi put da prognoze pokazuju značajan rizik prekoračenja, iako se radi o samo privremenom prekoračenju. Govorimo o pojedinačnim godinama u kojima će temperature fluktuirati preko praga od 1,5 stupnja Celzija”, rekao je Scaife. 

Dodao je pak i kako činjenica da se tako nešto može dogoditi u sljedećih nekoliko godina, i to zbog kombinacije globalnog zatopljenja i fluktuacija do kojih dolazi zbog pojava poput El Nina, znači da smo sve bliži prelasku praga od 1,5 stupnja zatopljenja koji je postavljan Pariškim sporazumom o klimi. 

Koliko je pouzdana ova prognoza?

BBC je britanskim meteorolozima postavio i pitanje koliko je pouzdana ova prognoza, a meteorolozi su im odgovorili kako je prognoza 90 posto pouzdana za godine koje dolaze. 

Poručili su i kako ćemo od 2019. do 2023. godine doživjeti temperature koje će biti od 1,03 stupnja Celzija do 1,57 stupnja Celzija veće od temperatura koje su zabilježene u razdoblju od 1850. do 1900. godine. Usto se u isto vrijeme očekuje ubrzano zagrijavanje širom planeta, posebno na područjima poput Arktika. 

Tim meteorologa poručio je kako su prilično sigurni u svoju prognozu, ponajviše s obzirom na svoja prijašnja iskustva. Radi se o timu koji je 2013. godine predvidio ubrzano zagrijavanje do kojega i dolazi zadnjih pet godina. 

Predvidjeli su i neke od manje poznatih detalja kada se radi o hladnim točkama koje su se pojavile na sjevernom Atlantiku ili pak na Južnom oceanu kraj Antarktike.

Ako se obistine prognoze britanskih meteorologa za sljedećih pet godina, u tom slučaju će desetljeće u razdoblju od 2014. do 2023. godine biti najtoplije u više od 150 godina mjerenja temperatura.

Što kažu druge meteorološke službe?

Ova objava britanskih meteorologa izlazi u isto vrijeme kada i brojne druge meteorološke agencije objavljuju podatke o temperaturama izmjerenima tijekom 2018. godine. Ti podaci pokazuju kako je 2018. četvrta najtoplija godina otkako se provode mjerenja, odnosno od 1850. godine.

Svjetska meteorološka organizacija objavila je analizu pet velikih međunarodnih baza podataka koja pokazuje kako je u posljednje 22 godine ujedno zabilježeno i 20 najtoplijih godina otkako se provode mjerenja.

“Temperature su samo dio ove priče. Ekstremni vremenski uvjeti imali su utjecaj na brojne zemlje i milijune ljudi s razarajućim posljedicama za gospodarske sustave, ali i za ekološke sustave”; rekao je tajnik Svjetske meteorološke organizacije Petteri Taalas.

“Brojni ekstremni vremenski uvjeti konzistentni su s onime što očekujemo od klimatskih promjena. To je stvarnost s kojom se svi moramo suočiti. Smanjenje imisija stakleničkih plinova, kao i mjere za prilagodbu klimatskim uvjetima, mora biti globalni prioritet”, dodao je.

Temperature će nastaviti rasti?

Drugi stručnjaci pak poručuju kako je ova petogodišnja prognoza britanskih meteorologa u skladu s očekivanjima, s obzirom na količinu CO2 koja je završila u atmosferi tijekom 2018. godine.

“Prognoza britanske meteorološke službe nije iznenađenje, nažalost”, rekla je doktorica Anna Jones koja se bavi kemijom u atmosferi, a koja radi pri Britanskom odjelu za istraživanje Antarktika.

“Prosječne temperature diljem svijeta su rekordno visoke i to je tako već godinama. Povišene su zbog sve veće koncentracije stakleničkih plinova poput CO2 do kojeg dolazi zbog kontinuirane upotrebe fosilnih goriva”, dodala je.

Poručila je i kako možemo očekivati povećanje globalnih temperatura sve dok ne smanjimo imisije stakleničkih plinova.


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara