Britanski ministar za Brexit kaže da vlada još nema pojma što će tražiti od EU

Britanski ministar za Brexit kaže da vlada još nema pojma što će tražiti od EU
Foto: EPA

VLADA još uvijek radi na tome što će tražiti od Europske unije kako bi odagnala zabrinutost zastupnika zbog plana čija je svrha spriječiti tvrdu granicu između Irske i Sjeverne Irske, izjavio je u utorak ministar za Brexit Stephen Barclay.

Na pitanje BBC-ja koji je prijedlog Britanije, on je odgovorio: "Radimo na tome..."

"EU ne želi biti u situaciji da nema sporazuma - to bi bio veliki udarac ne samo za irsko gospodarstvo, nego i druge ekonomije, nizozemsku ekonomiju - tako da je sporazum u interesu obiju strana", dodao je Barclay.

On je izjavio da je sporazum premijerke Therese May s EU-om, koji je pretrpio najveći poraz u suvremenoj britanskoj povijesti prošli tjedan, najpopularniji od dostupnih izbora.

"Zapravo, najpopularnija od opcija je premijerkin sporazum", kazao je Barclay

Još jedan referendum

Britanski oporbeni laburisti na čelu s Jeremyjem Corbynom približili su se otvaranju puta za još jedan referendum o članstvu u EU-u pokušavši iskoristiti parlament za preuzimanje kontrole nad Brexitom od premijerke May.

Laburisti su podnijeli amandman kojim žele prisiliti vladu da parlamentu da vremena za razmatranje i glasanje o opcijama kako bi se spriječio izlazak IZ EU-a bez sporazuma.

Među opcijama su, po laburistima, trajna carinska unija s EU i "glas javnosti o dogovoru".

May je svojim ministrima poručila da će se usredotočiti na dobivanje ustupaka od Bruxellesa i postizanje bilateralnog sporazuma s Irskom, a u ponedjeljak je svoje planove predstavila parlamentu. Zastupnici bi o njezinom novom prijedlogu trebali glasovati idući utorak. 

May je parlamentu rekla da još ne može odbaciti mogućnost izlaska iz EU-a bez postignutog sporazuma jer još uvijek ne postoji alternativa, a EU neće biti voljan produžiti rok članka 50. bez plana o osiguravanju parlamentarne podrške, prenosi Reuters. Riječ je o članku Lisabonskog ugovora kojim je službeno pokrenut Brexit i dvogodišnje rok za pregovore. 

Odbacila je ideju o novom referendumu, tvrdeći kako bi on osnažio one koji žele razbiti Ujedinjeno Kraljevstvo, te kako bi se time potkopalo povjerenje u demokraciju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara