Britanski ministar za Brexit: Nepromijenjeni sporazum neće proći u parlamentu

Britanski ministar za Brexit: Nepromijenjeni sporazum neće proći u parlamentu
Foto: EPA

BRITANSKI ministar za Brexit Stephen Barclay danas je otkrio kako je pregovaraču Europske unije Michelu Barnieru poručio da ne vidi kako bi nepromijenjeni sporazum o izlasku Velike Britanije mogao proći u britanskom parlamentu.

Barclay je prošli tjedan uzburkao duhove u Bruxellesu kad je europskim pregovaračima rekao da je sporazum koji je s njima postigla premijerka Theresa May "mrtav".

May odstupa s funkcije idući tjedan, a najizgledniji kandidat za njezinog nasljednika je Boris Johnson koji je najavio da će mijenjati taj dogovor.

Barclay je odboru britanskih zastupnika kazao i kako je bilo puno "dezinformacija" o njegovom susretu s Barnierom.

Mayin nasljednik bit će poznat od idućeg tjedna

"Ono što sam rekao je da ga je Donji dom parlamenta odbio tri puta... Da su, po mom mišljenju, europski izbori dodatno učvrstili stavove u tom tijelu te da ne vidim kako bi nepromijenjeni tekst prošao u parlamentu", istaknuo je ministar.

Iako su čelnici EU-a redovito ponavljali da neće ponovno pregovarati o sporazumu i da je on najbolji moguć, Jeremy Hunt, protukandidat Johnsona za novog britanskog premijera, prošli je tjedan ponovio da mu je njemačka kancelarka Angela Merkel rekla da ako "novi britanski premijer predloži neko novo rješenje za granicu s Irskom, oni će ga razmotriti".

Johnson ustraje da će se izlazak dogoditi 31. listopada, a oprezniji Hunt izbjegava navesti datum i očekuje da bi se mogao dogoditi do Božića.

Ime Mayina nasljednika bit će poznato 23. srpnja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara