Britanski stručnjaci homoseksualcima žele preventivno davati lijekove protiv HIV-a

Britanski stručnjaci homoseksualcima žele preventivno davati lijekove protiv HIV-a

Ilustracija: 123rf.com

BRITANSKI stručnjaci zalažu se za preventivno davanje lijekova protiv HIV-a homoseksualnim muškarcima jer bi taj postupak spriječio nove infekcije uništavanjem virusa prije nego što se naseli u tijelo, prenosi BBC.

Prema izračunima objavljenima u časopisu Lancet davanje lijekova seksualno najaktivnijim muškarcima u Britaniji izloženima riziku zaraze HIV-om smanjilo bi nove infekcije za više od 40 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Stručnjaci smatraju da takav pristup donosi ogromne koristi i da bi ga trebalo prihvatiti. Muškarci koji imaju spolne odnose s drugim muškarcima izloženi su većem riziku zaraze HIV-om.

U Londonu svaki osmi muškarac zaražen je HIV-om dok je u ostatku Velike Britanije to svaki 26. Stručnjaci ističu da su kondomi kvalitetna zapreka širenju HIV-a, no često se ne koriste.

Prema procjenama do 2020. u Britaniji će biti novih gotovo 17 tisuća slučajeva zaraze HIV-om među homoseksualnim muškarcima. Kad bi preventivno 25 posto seksualno najaktivnijih homoseksualnih muškaraca uzimalo lijekove to bi spriječilo 7400 novih slučajeva odnosno oko 44 posto zaraza.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara