Brkić, njegov brat, Varga i Curić osumnjičeni da su godinama špijunirali 4 žene

Brkić, njegov brat, Varga i Curić osumnjičeni da su godinama špijunirali 4 žene
Foto: Petar Glebov/Pixsell, Sanjin Strukić/Pixsell, 123rf

OPĆINSKO državno odvjetništvo priopćilo je kako je pokrenulo istraživanje protiv četvorice hrvatskih državljana ne navodeći njihov identitet, no kako se doznaje, radi se o Milijanu Brkiću, njegovom bratu Jozi Brkiću, Franji Vargi te Blažu Curiću, koji su osumnjičeni za više kaznenih djela.

Sumnjiči ih se da su godinama špijunirali četiri žene, a istraživanje je proglašeno tajnim.

DORH pokreće istraživanje protiv Vase, njegovog brata, Curića i Varge. Terete ih da su godinama prisluškivali četiri žene

"Povodom zaprimljene kaznene prijave PNUSKOK-a, Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku otvorilo je istraživanje protiv četvorice hrvatskih državljana (1982., 1970., 1969. i 1969.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela neovlaštenog presretanja računalnih podataka iz članka 269. stavak 1. KZ/11, poticanja na neovlašteno presretanje računalnih podataka iz članka 269. stavak 1. KZ/11 u vezi s člankom 37. KZ/11, pomaganja u neovlaštenom presretanju računalnih podataka iz članka 269. stavak 1. KZ/11 u vezi s člankom 38. KZ/11 i zlouporabe naprava iz članka 272. stavak 2. KZ/11. (18. 4. 2019.)

Postoji osnovana sumnja da su navedena kaznena djela počinjena od lipnja 2015. godine do 20. rujna 2018. u Belišću i Zagrebu, na štetu četiri osobe (1970., 1989. 1977. i 1988.) praćenjem prijenosa, pristupom i snimanjem sadržaja njihovih korisničkih računa odnosno pribavljanjem podataka potrebnih za pristup korisničkim računima.

Na temelju naloga općinske državne odvjetnice u Općinskom državnom odvjetništvu u Osijeku, sukladno članku 213. stavak 3. ZKP/08 u vezi s člankom 388. stavak 2. točka 4. ZKP/08, određena je tajnost cjelokupnog istraživanja u ovom kaznenom predmetu radi zaštite osobnog života oštećenica", priopćili su iz Općinskog državnog odvjetništva u Osijeku.

Tko su četiri žene koje su špijunirali

Podsjetimo, protiv Vase Brkića, njegovog brata Joze Brkića, kuma i Tolušićevog vozača Blaža Curića i Franje Varge policija je u ponedjeljak podnijela kaznenu prijavu. 

Brkić je, prema neslužbenim informacijama koje su procurile u medije, špijunirao bivšu ženu tako što joj je presretao mailove, a navodno je špijunirao i ljubavnicu. 

>> Vaso Brkić je itekako imao razloga za špijuniranje bivše žene

Još uvijek, međutim, nije poznato tko su druge dvije žene za čije se špijuniranje terete četvorica osumnjičenih među kojima je i drugi čovjek HDZ-a i potpredsjednik sabora.

Do saznanja da je Brkić s trojicom kompanjona špijunirao bivšu suprugu Karmen došlo se, navodno, tijekom pretraga računala i dokumentacije izuzete u predmetu protiv Varge i bivšeg vozača ministra poljoprivrede i Brkićeva kuma Blaža Curića, koje USKOK tereti zbog sprječavanja dokazivanja i pomaganja u tome nedjelu u aferi SMS.

Nakon što je policija objavila da su podnijeli kaznenu prijavu protiv Milijana Brkića, oglasila se njegova žena.  

Oglasila se Brkićeva bivša žena koju je navodno špijunirao

"Svjesna javnog djelovanja i rada bivšeg supruga, nemali broj puta sam svjedočila različitim političkim obračunima. iznošenju konstrukcija i podmetanjima koji su bili usmjereni na bivšeg supruga, no ovog puta su ovakva sramotna djelovanja i konstrukcije prevršile svaku mjeru dostojanstva i ljudskosti", reagirala je u ponedjeljak bivša supruga Vase Brkića preko svoje odvjetnice

Karmen, a priopćenje je stiglo prije nego što se doznalo da je policija podigla kaznenu prijavu. Karmen Brkić u svom priopćenju tvrdi da samo "želi demantirati neistine i štetne medijske natpise". 

"Ovakvim ponašanjem izravno se nanosi šteta osobnosti, intimi i dostojanstvu moje obitelji, a ponajprije mojoj djeci. Štoviše, iznošenjem laži, nasrtljivim udarima na privatnost i intimu narušena su nam osnovna ustavna i ljudska prava. Iako Milijan i ja jesmo bivši supružnici uživamo međusobno poštovanje, potporu i povjerenje te zajednički skrbimo o dobrobiti naše djece", stoji u tom priopćenju. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara