Brkićev odvjetnik proziva policiju: "Očito dilaju s informacijama"

Brkićev odvjetnik proziva policiju: "Očito dilaju s informacijama"
Foto: FAH

ODVJETNIK Milijana Brkića Ivo Farčić prozvao je policiju zbog curenja informacija po kojima je Brkić u kontekstu afere SMS ispitan u svojstvu osumnjičenika, navodeći da se time njegovom branjeniku u smislu potencijalnog kaznenog postupka narušava pravo na obranu.

"Prema onom što znamo iz medija, tu se vodi nekakav postupak koji je na razini policijskog izvida", rekao je Farčić Hini, napominjući da obrana u toj fazi ne može izvršiti uvid u spis, odnosno da će izvršiti uvid u državnoodvjetnički spis nakon što se da iskaz Državnom odvjetništvu.

Farčić: Evidentno dilaju s informacijama

"Apsolutno bi bilo katastrofa da mi dajemo bilo kakav legitimitet nečem takvom, u čemu ne možemo sudjelovati na bilo koji način, ne daju nam spis, pričaju što hoće, evidentno dilaju s informacijama i niti komentarom ne želimo im dati legitimitet za takav postupak", rekao je odvjetnik Farčić.

Policiju je prozvao zbog curenja informacija, čime se, kaže, njegovom branjeniku narušava pravo na obranu ako je riječ o početku kaznenog postupka, a ako se ne radi o početku kaznenog postupka, onda mu se narušava cijela mreža drugih prava, kao što su pravo na privatnost i pravo na obitelj.

Odvjetnik Farčić kaže da, zbog curenja podataka, obrana vjerojatno ima na raspolaganju neke pravne mogućnosti, no ne žele se time iscrpljivati jer žele brinuti o potencijalnom kaznenom postupku.

Odgovornost na policiji

Da tijekom izvida cure podaci takvog tipa, nije česta praksa, kaže Farčić. Smatra da je za curenje podataka odgovornost na policiji. Ako je netko i saznao da je osoba bila na policiji, nije mogao doznati činjenični opis i to je morao doznati od policije, zaključuje Farčić.

Prema medijskim navodima, potpredsjednik Hrvatskog sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić prije tri dana ispitan je u svojstvu osumnjičenika jer je presretao poštu svoje žene, koristeći usluge bivšeg MUP-ovog informatičara Franje Varge optuženoga u aferi SMS.

Ravnateljstvo policije potvrdilo je da su u sklopu istraživanja afere SMS otkrivena druga kaznena djela protiv računalnih sustava, programa i podataka, ali je navela da zbog tajnosti izvida ne može iznijeti više detalja pa su bez potvrde ostali medijski navodi po kojima je zbog tih nedjela u svojstvu osumnjičenika ispitan Milijan Brkić.

Uz Brkića je, po pisanju medija, u istom slučaju osumnjičen i njegov brat Jozo, a do tih je saznanja policija navodno došla tijekom pretraga računala i dokumentacije izuzete u slučaju protiv Varge i bivšeg vozača ministra poljoprivrede i Brkićeva kuma Blaža Curića, koje USKOK u aferi SMS tereti zbog sprječavanja dokazivanja i pomaganja u tome nedjelu.

Nakon podizanja optužnice u sferi SMS Brkić je u veljači izjavio da "na žalost mnogih dušebrižnika" on nije obuhvaćen ni spomenut u optužnici protiv Varge i Curića koju je optužno vijeće osječkog Županijskog suda potvrdilo 18. ožujka, a oni su po sili zakona nakon šest mjeseci izašli iz istražnog zatvora.

Brkić je u subotu, nakon što je objavljeno da je navodno ispitan u svojstvu osumnjičenika, nazvao sramotnim to "u što su pojedinci pretvorili državne institucije", no nije potvrdio ni opovrgnuo da je on osumnjičenik u toj aferi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara