Brnabić optužuje Ramu: Njegov cilj je politički spin i okrivljavanje Srbije

Brnabić optužuje Ramu: Njegov cilj je politički spin i okrivljavanje Srbije
Foto: EPA

SRBIJANSKA premijerka Ana Brnabić pozvala je danas Prištinu da pokaže žalbu koju je navodno uputila tijelima CEFTA-e o tome da Srbija krši taj sporazum, o čemu je dan ranije u Zagrebu, na sastanku SEI-a, govorio albanski premijer Edi Rama, koji je, smatra Brnabić, trebao pozvati Prištinu na razumnije ponašanje, a ne širiti ono što je ona nazvala "političkim spinom".

"Ako žalbe nema, onda je Rama svjesno i namjerno pokušao obmanuti javnost u regiji da je Srbija prekršila sporazum CEFTA", rekla je Brnabić novinarima u srbijanskoj vladi, komentirajući Raminu izjavu u Zagrebu da je Srbija prva kršila regionalni trgovinski sporazum te da se Kosovo zbog toga žalilo.

Brnabić je rekla kako je "naivno očekivala od Rame da pozove Prištinu na razumnije ponašanje".

"Širenje političkog spina i okrivljavanje Srbije"

Ocijenila je da je jedini cilj Ramine izjave da se "proširi politički spin i da se Srbija okrivi za sve nerazumne odluke Prištine".

Tražeći od Prištine da objavi žalbu koju je, kako tvrdi Rama, uputila nadležnim tijelima CEFTA-e, Brnabić je naglasila da je službena žalba Srbije na kosovske carine zavedena u dokumentima CEFTA.

Ako se Priština žalila, a nitko im nije odgovorio, poslije 90 dana mogu pokrenuti međunarodnu arbitražu, objasnila je Brnabić.

Ona je naglasila kako je Priština po drugi put promijenila razlog kojim je pravdala uvođenje carina na robu iz Srbije. Prvi put je to bilo uz obrazloženje kako Srbija blokira Kosovo u međunarodnim institucijama, a drugi put navodno da je Srbija kršila sporazum CEFTA, kazala je srbijanska premijerka.

"Srbija od uvođenja carinskih pristojbi mjesečno gubi 42 milijuna eura"

Brnabić je rekla i da Srbija od uvođenja carinskih pristojbi mjesečno gubi 42 milijuna eura je ne može svoju robu plasirati na tržište Kosova.

Srbijanska premijerka rekla je i da je jučer zbog prištinskih carinskih pristojbi održan prvi neslužbeni sastanak s predstavnicima Misije UN na Kosovu (UNMIK), koja zastupa Kosovo u CEFTA-i, a sljedeći korak je da Srbija odredi novi datum za prvi službeni sastanak, što će, kako je najavila, uslijediti u iduća 24 sata.

Kosovo je u studenome prvo uvelo carine od 10 posto na robu iz Srbije i BiH, a potom ih je podiglo na 100 posto, pravdajući to navodno neravnopravnim tretmanom kosovske robe, da bi kao dodatan razlog uvođenju carina bila navedena srbijanska kampanja protiv članstva Kosova u međunarodnim organizacijama, poput nedavnog odbijanja članstva u Interpolu. Kosovski premijer Ramush Haradinaj kazao je da će, unatoč europskim pritiscima da se carine povuku, one ostati na snazi dok Srbija ne prizna Kosovo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara