Brnabić: Srbija Kosovu treba dati najmanje što mora, a dobiti najviše što može

Brnabić: Srbija Kosovu treba dati najmanje što mora, a dobiti najviše što može
Foto: EPA

SRPSKA premijerka Ana Brnabić izjavila je kako iskreno vjeruje da je jedini put do trajnog mira na Balkanu povijesni dogovor Srba i Albanaca, uz ocjenu da je do rješenja moguće doći jedino kompromisom, koji podrazumijeva da obje strane nešto izgube, ali nešto i dobiju.

"Da dobijemo najviše što možemo, a izgubimo najmanje što moramo. Bez kompromisa neće biti ni rješenja. A i jedna i druga strana mogu dobiti mnogo - stabilniju, sretniju budućnost, dugoročni mir i prosperitet", ocijenila je predsjednica vlade Srbije.

Brnabić je ponovila i višemjesečno stajalište Beograda da nema nikakva smisla govoriti o nastavku srpsko-albanskog dijaloga sve dok Priština ne ukine carinske pristojbe (od 100 posto, jednostrano uvedene u studenome 2018. na robu iz Srbije i BiH).

"Mogu se nadati da će takvu odluku donijeti u skorijoj budućnosti jer koliko god pristojbe utjecale na nas u središnjoj Srbiji, one ipak najviše štete nanose narodu koji živi na Kosovu i Metohiji - Srbima i Albancima", ocijenila je Brnabić.

Na pitanje što očekuje od predstojećeg susreta s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel 18. rujna, Brnabić je istaknula da u Berlinu želi potvrditi dobre odnose dviju država i učvrstiti ih, unatoč neslaganjima koja postoje između Berlina i Beograda o Kosovu, jer je Srbija pokazala da je "pouzdan, iskren i predvidljiv partner" Njemačkoj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara