Brodar traži povrat milijardu kuna, a vlada i dalje smišlja kako isporučiti brod

Brodar traži povrat milijardu kuna, a vlada i dalje smišlja kako isporučiti brod
Screenshot: HRT

MINISTAR financija Zdravko Marić gostovao je u emisiji Hrvatskog radija "A sada vlada" te je komentirao i potraživanja brodara od države zbog nemogućnost isporuke broda od strane Uljanika što će građane Hrvatske koštati dodatnih najmanje 922 milijuna kuna.

Iako je brodarska kompanija Jan De NuL zatražila povrat svih avansnih uplata uvećanih za kamate te su u dopisu naveli da su donijeli konačnu odluku o tome, ministar financija tvrdi da vlada i dalje traži način da se brod završi i isporuči.

"Trebamo spasiti brod"

"Mislim da trebamo učiniti sve kako bi spasili ovaj brod. On je u visokoj fazi dovršenosti. Avansna sredstva su očito potrošena i tu je bila potreba i spremnost Vlade da se jedan dodatni dio investira kako bi se spasio ukupni iznos tih jamstava, a radi se od oko 950 milijuna kuna jamstava", rekao je Marić.

"Od ukupnih brojki, izloženost države prema glavnicama kredita iznosi 4,3 milijarde kuna te se to uvećava za kamate i troškove te se može zaokružiti na 4,5 milijardi kuna.

Već je plaćeno 3,1 milijarda kuna. U tjednima koji slijede očekujemo još 400 do 500 milijuna kuna plaćanja, a onda dolazi i ovaj brod na naplatu", rekao je Marić.

O navodnoj zainteresiranosti Kineza za hrvatska brodogradilišta nije htio puno govoriti.

"Dobro je da dolaze, ali stvarati nekakva očekivanja nije baš i dobro. Trebamo pričekati da dođu, da analiziraju situaciju", rekao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara