Brodarac zanijekao da je "slučaj djevojčice Ele usporedio s industrijskim otpadom"

SISAČKOMOSLOVAČKI župan Đuro Brodarac danas je na izvanrednoj konferenciji za novinstvo odbacio tvrdnje da je u javnoj raspravi o obnovi postrojenja za termičku obradu otpada ili spalionice otpada u Rafineriji nafte u Sisku, koja je 21. siječnja održana u Županijskoj komori u Sisku, "slučaj djevojčice Ele pozitivne na HIV usporedio s industrijskim otpadom".

"Ni u jednom trenutku nije mi bilo na pameti usporediti bolesnu djecu i spalionicu otpada, nego sam govorio o nedopustivim postupcima odgovornih osoba u državi prema nečemu što se ne može i ne smije rješavati onako kako je rješavano", rekao je Brodarac.

Objasnio je da je "pri tomu mislio na neprihvatljiv način na koji je, bez znanja Sisačko-moslavačke županije, lokalne uprave i stanovništva, na državnoj razini određena lokacija odlagališta niskog i srednjeg radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori kod Dvora, te da je netko odgovoran u Zagrebu, bez konzultacija s lokalnom upravom i stanovništvom, planirao gradnju spalionice otpada u sisačkoj Rafineriji znatno većeg kapaciteta od količina industrijskog otpada iz Rafinerije.

Naveo je da je "u raspravi upozorio na neprihvatljiv način na koji je država, bez konzultacija sa školom i bez edukacije roditelja i lokalne sredine, djevojčicu Elu pozitivnu na HIV smjestila u Kutinu i na neprimjeren način na koji se rješavalo pitanje njezina školovanja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Necivilizacijskim i nekulturnim postupcima" Brodarac je nazvao "odluke odgovornih u državnoj vlasti o odlagalištu na Trgovskoj gori, spalionicu u sisačkoj Rafineriji i način na koji je stvoren slučaj djevojčice Ele u Kutini". "Nedopustiv je način na koji se sve to rješava, bez našeg znanja, i to je bio smisao mojeg izlaganja", iznio je Brodarac. Dodao je da je "njegova izjava krivo interpretirana u dijelu medija" te da "naslovi u dijelu medija ne odgovaraju onomu što je stvarno rekao, ne odgovaraju istini".

Dio novinskih napisa, poput onog pod naslovom Župan Brodarac kao Franjo Tahi u današnjem Vjesniku i ostale reakcije na netočnu interpretaciju njegova izlaganja Brodarac je nazvao "nekorektnima", "neistinitima", rekavši"da "iznesene optužbe na njegov račun dovode u sumnju dobronamjernost takvih pisanja, pogotovo ako su ih pisale ili iznijele osobe koje nisu bile na skupu u Sisku na kojem je govorio, niti su kod njega ili organizatora skupa provjerili što je on stvarno rekao".

Na Brodarčeve izjave objavljene u medijima priopćenjem za javnost danas se oglasila Županijska organizacija HSS-a, ocijenivši da je "izjava župana Brodarca u suprotnosti s civilizacijskim načelima i nije primjerena zemlji koja teži biti članicom europske obitelji, kao ni 21. stoljeću u kojem živimo".

U priopćenju koje je potpisala predsjednica županijskog HSS-a Marijana Petir kaže se da je "tom izjavom župan Brodarac pokazao da nije spreman prihvatiti različite osobe" te se "Županija poziva da se zauzme za to da postane najzelenija, a ne najnepoželjnija i da poštuje sve svoje stanovnike, posebice djecu".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara