Brodovi NATO-a u crnogorskim lukama

BRODOVI multinacionalnih snaga NATO-a iz sastava Stalnih pomorskih snaga za Mediteran, STANAVFORMED, čije je sjedište u Napulju (Italija), uplovili su u srijedu ujutro u kotorsku i barsku luku.

Plovni sastav čine šest brodova iz Grčke, Italije, Velike Britanije, Turske, Nizozemske i Španjolske.

Zapovjedništvo Ratne mornarice ranije je priopćilo da će brodovi, na kojima su osim nacionalnih jasno istaknute i oznake NATO saveza, boraviti do u crnogorskim lukama 30. listopada.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se doznaje, boravak brodova iz sastava pomorskih snaga NATO-a bit će iskorišten za brojne kontakte s odgovornim časnicima mornarice Srbije i Crne Gore, usmjerene na zajednički angažman na moru kako bi se odgovorilo na savremene izazove, rizike i prijetnje koji ugrožavaju globalnu sigurnost.

Priopćeno je i da će se posada brodova upoznati s prirodnim i kulturno-povijesnim vrijednostima Crne Gore, a bit će organizirani i sportski susreti s pripadnicima Korpusa ratne mornarice Vojske Srbije i Crne Gore.

Ovo je prvi posjet neke NATO-ove formacije otkako je Savez vojno intervenirao na prostorima Srbije i Crne Gore početkom 1999. godine. Poznato je da su vlasti u Srbiji tužile NATO međunarodnom sudu zbog, kako su to oni okvalificirali, "agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju (SRJ)", kako se tada nazivala sadašnja državna zajednica.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara