Broj novinskih online izdanja u posljednjih pet godina porastao za 50,77 posto

PREMA podacima hrvatskih izdavača novina nedavno je izašao podatak kako je prosječna prodajna odnosno podijeljena dnevna naklada novina u prošloj godini porasla za 8 posto i iznosi preko 800.000 primjeraka.

No, prema izvješću Svjetskog novinskog udruženja (World Association of Newspapers - WAN), u Hrvatskoj je prema istim standardima ispitivanja zabilježen pad dnevne naklade za 6,25 posto.

Razlog nesrazmjera dvaju rezultata istog istraživanja objašnjava se nepotpunim podacima za Hrvatsku, odnosno nedostupnosti jednog dijela podataka od strane WAN-a. Svjetsko istraživanje u 230 zemalja svijeta pokazalo je pak globalni porast prodaje dnevnih novina u 2007. u visini od 2,57 posto. Tako se dnevno u svijetu proda čak 532 milijuna primjeraka dnevnih novina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživanje WAN-a pokazalo je i rastući utjecaj online izdanja, a prema istraživanju za prošlu godinu broj novinskih on-line stranica porastao je za 13,77 posto te čak 50,77 posto u posljednjih pet godina.

Trend je praćen i brzim rastom besplatnih novina i online platformi. Objavljen je tako i podatak kako besplatni dnevnici čine gotovo 7 posto ukupne novinske naklade u svijetu te 23 posto u samoj Europi.

I.Ć.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara