Broj oboljelih sve je manji, ali tajna SARS-a još nije otkrivena

MEĐUNARODNA konferencija o atipičnoj upali pluća (SARS) završila je u srijedu zaključkom da epidemija te bolesti slabi, iako se još ne zna kako se bolest razvila ni kako je iskorijeniti.

Na dvodnevnom sastanku o SARS-u koji je organizirala Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) sudjelovalo je više od 1000 znanstvenika, liječnika i zdravstvenih dužnosnika koji su raspravljali o tome kako suzbiti smrtonosni virus od kojega je umrlo gotovo 800 osoba diljem svijeta.

"Znamo jako puno o SARS-u, no svjesni smo toga da to još nije dovoljno", rekla je glavna direktorica WHO-a Gro Harlem Brundtland na kraju konferencije.

U najmanju ruku, države će se bolje pripremiti u slučaju nove epidemije neke tajanstvene bolesti i izdati ranija upozorenja vezana za putovanja, što je imalo veliku ulogu u kontroli širenja SARS-a, dodala je Gro Harlem Brundtland.

Dužnosnici WHO-a kažu da je epidemija, koja je prošle godine izbila u južnoj Kini, na zalasku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ipak, visoki zdravstveni dužnosnici u Hong Kongu boje se da je riječ o lažnim nadama, a znanstvenici i dalje tragaju za odgovorima.

"Moramo prenijeti poruku da se možemo nadati najboljemu, ali i da moramo biti spremni na najgore", rekla je ministrica zdravstva Hong Konga Margaret Chan.

Hong Kong nije u srijedu prijavio nijedan novi slučaj SARS-a, a treba proći još pet dana bez novih prijava da bi WHO skinuo Hong Kong s liste zaraženih područja.

U toj bivšoj britanskoj koloniji od SARS-a je dosad umrlo 295 ljudi, a oboljelo njih 1.755.

(Hina) bcav dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara