Broj osoba poginulih pri bijegu iz DDR-a viši nego što se smatralo

BROJ osoba poginulih prilikom pokušaja bijega iz Njemačke Demokratske Republike na Zapad je viši nego što se dosad mislilo, objavila je u srijedu povodom 42. godišnjice početka izgradnje Berlinskog zida radna skupina "13. kolovoz".

Ta radna skupina, čiji je cilj sačuvati sjećanje na one koji su pokušali prijeći Berlinski zid, objavila je da je nakon preciznih provjera državne dokumentacije DDR-a došla do podatka da je od početka podjele Njemačke 1946. godine pa do pada zida 1989. godine prilikom pokušaja prelaska granice prema Zapadu poginulo 1008 osoba.

Dosad se vjerovalo da je pod tim okolnostima poginulo 985 osoba. Najveći dio, njih 645 poginuo je nakon gradnje Berlinskog zida 1961. godine.

Radna skupina "13. kolovoz" je do povećanog broj došla nakon novih saznanja o osobama koje su nakon neuspjelog pokušaja bijega počinile samoubojstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isto tako u najnoviju statistiku ulaze i graničari DDR-a poginuli prilikom nezgoda s tzv. "strojevima za streljanje" koji su se aktivirali čim se netko približio granici, kao i osobe koje su uspješno prebjegle na Zapad ali su kasnije ubijene od strane DDR agenata.

Među 1008 poginulih se nalazi i 40-toro djece. Posljednja osoba koja je poginula prilikom prelaska granice je Dietmar Pollar koji je poginuo 30. listopada 1989. godine - samo nekoliko dana prije pada Zida. Berlinski gradonačelnik Klaus Wowereit u srijedu je položio vijenac na spomenik žrtvama Berlinskog zida.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara