Broj poginulih u Novom Zelandu narastao na 75, preživjeli se javljaju SMS-ovima i lupanjem

Foto: AFP

NOVOZELANDSKI premijer John Key je proglasio izvanredno stanje u čitavoj zemlji. Broj žrtava jučerašnjeg potresa u gradu Christchurchu je narastao na 75.

Policija je izvijestila da grad izgleda kao da je u njemu bio pokolj te da se mrtva ljudska tijela mogu vidjeti širom ulica.

Posljedice potresa: Odvalilo se trideset milijuna tona leda s Tasmanovog glečera

Više od 300 ljudi se smatra nestalima, a 48 je tijekom noći izvučeno živo iz ruševina. U jednom dijelu grada je potraga za preživjelima prekinuta jer službe za spašavanje vjeruju kako tamo više ne može biti preživjelih, dok je u drugome dijelu jedna žena spašena nakon 24 sata ispod ruševina.

Preživjeli se javljaju SMS-ovima i lupanjem

Zapovjednik nadležne policijske postaje Dave Lawry je za BBC rekao da je to bila iznimno teška odluka, ali da se spasioci sada moraju koncentrirati na područja u kojima je vjerojatnost pronalaska preživjelih nešto veća. Drugi policajac je Reutrasu rekao da se preživjeli javljaju SMS poruka i lupaju kako bi ih spasioci čuli.

Podsjećamo, potres magnitude 6,3 po Richteru se dogodio u utorak poslijepodne po lokalnom vremenu. U rujnu prošle godine je potres magnitude 7,1 po Richteru pogodio, no nije izazvao toliku štetu jer je epicentar bio na znatno većoj dubini.

Google pomaže u traženju ljudi

Google je za izbacio alat za pomoć ljudima koji su zahvaćeni potresom u Christchurchu na Novom Zelandu. S tim alatom korisnici mogu izbrati opcije "tražim nekoga" i "imam informacije o nekome. Alat možete vidjeti ovdje. Kompanija je izvijestila kako će svi uneseni podaci biti dostupni javnosti te će ih svi moći vidjeti i koristiti. Google neće provjeravati točnost podataka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara