Broj pušača u Americi najniži ikad

Broj pušača u Americi najniži ikad
Foto: 123rf

CIGARETE su sve manje popularne u Sjedinjenim Državama gdje su zdravstvene vlasti objavile da pušači čine 14 posto stanovništva, što je najniža razina ikada zabilježena u zemlji.

Oko 34 milijuna odraslih Amerikanca puši, prema istraživanju Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) iz 2017. 

Godinu dana ranije, 2016., stopa pušača je iznosila 15,5 posto.

Broj pušača je pao za 67 posto u odnosu na 1965.

Broj pušača je pao za 67 posto u odnosu na 1965., prvu godinu kada je National Health Interview Servey skupljao podatke, prema izvješću CDC-a.

Ta najniža razina je važan uspjeh javnog zdravstva, komentirao je direktor CDC-a Robert Redfiled.

Istraživanje pokazuje bitan pad među mladim pušačima u odnosu na prethodnu godinu: oko 10 posto Amerikanca starih između 18 i 25 godina je 2017. pušilo, a 2016. ih je bilo 13 posto.

Mladi puše e-cigarete

Među mladima je jako poraslo korištenje e-cigarete. Vlasti razmatraju zabranu privlačnih aroma koje se koriste u elektroničkim cigaretama.

Svaki peti odrasli Amerikanac, 47 milijuna ljudi, i dalje konzumira jedan proizvod na bazi duhana, cigarete, cigare, e-cigarete, nargile, duhan bez dima koji se žvače, šmrče, i taj broj je stalan posljednjih godina.

Cigareta je i dalje prvi uzrok bolesti i smrti koje se mogu izbjeći u Sjedinjenim Državama i ubija oko 480.000 Amerikanaca svake godine.

Cigareta je prvi uzrok smrti povezanih s rakom u Sjedinjenim Državama

Oko 16 milijuna Amerikanca pati od bolesti povezanih s duhanom.

"Dulje od pola stoljeća cigareta je prvi uzrok smrti povezanih s rakom u Sjedinjenim Državama", rekao Norman Sharpless, direktor Nacionalnog instituta za rak.

"Eliminiranje cigareta iz Sjedinjenih Država bi omogućilo izbjegavanje svake treće smrti povezane s rakom", podsjetio je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara