Broj slatkovodnih životinja opada dva puta brže od ostalih

Broj slatkovodnih životinja opada dva puta brže od ostalih
Bebe dabrovi Foto: EPA

POPULACIJA slatkovodnih životinjskih vrsta drastično je pala u posljednjih 40 godina, stoji u izvješću berlinskog Leibnizova instituta. 

Brane će doprinijeti dodatnom smanjenju 

Broj pripadnika vrsta koje teže više od 30 kilograma pao je za čak 88 posto od 1970. do 2012., napisali su znanstvenici u članku objavljenom u časopisu Global Change Biology. 

To uključuje slatkovodne dupine, dabrove, krokodile, velike kornjače i jesetre. Znanstvenici naglašavaju da brojnost velikih slatkovodnih životinja opada dvostruko brže od broja kralježnjaka na kopnu i moru. "Rezultati su alarmantni i potvrđuju strahove znanstvenika koji proučavaju slatkovodnu bioraznolikost", rekla je vodeća autorica studije Sonja Jaehnig.  

Slatkovodni dupini (Foto: EPA)

"Velike riblje vrste poput jesetre, lososa i soma posebno su ugrožene jer ih je 94 posto manje, a slijede gmazovi sa 72 posto", rekla je. Razlozi leže u pretjeranom izlovu i uništenju njihovih prirodnih staništa. 

Znanstvenici ističu da se diljem svijeta trenutno planira izgradnja 800 brana u područjima koja su iznimno biološki raznolika, poput onih u Amazoniji, području rijeka Kongo, Mekong i Ganges, a brane sprječavaju slatkovodne vrste u nastojanju da dođu do hrane i mrijestilišta.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara