Broj zaraženih koronavirusom u Kini pada, raste u drugim zemljama

Broj zaraženih koronavirusom u Kini pada, raste u drugim zemljama
Foto: EPA

KINA je izvijestila o oštrom padu broja novih smrti i novih oboljelih od koronavirusa, dok se epidemija širi u drugim zemljama, poput Južne Koreje, Irana i Italije.

Kineska središnja banka predviđa ograničeni kratkoročni ekonomski utjecaj epidemije i kaže da je zemlja sigurna u to da će pobijediti u borbi protiv koronavirusa.

Kopnena Kina u petak je imala 397 novopotvrđenih slučaja zaraze koronavirusom, znatno manje od 889 dan ranije, a velika većina ih je u epicentru pokrajine Hubei, objavila je nacionalna komisija za zdravstvo. Hubei je objavio 106 novih smrti od kojih je 90 u Wuhanu.

Novi slučajevi zaraze padaju

Novi slučajevi zaraze, njih 31, prijavljeni su u ostatku zemlje, a to je najmanji broj zaraženih otkad je komisija počela prikupljati podatke širom zemlje od 20. siječnja i oštro je pao s obzirom na 258 novih slučajeva zaraze dan prije.

Međutim, broj nastavlja rasti u drugim područjima, a zaraza se pogoršava u Južnoj Koreji, Italiji i Iranu te Libanonu, zbog čega Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da postaje sve teže zauzdati međunarodno širenje koronavirusa.

Južna Koreja objavila je novi vrhunac u širenju zaraze s potvrđena 142 slučaja, što ukupno znači 346, a približno pola odnosi se na ljude koji su prisustvovali bogoslužju jedne vjerske zajednice.

"Još uvijek imamo izgleda obuzdati virus"

Virus se proširio na oko 26 zemalja i teritorija izvan kopnene Kine ubivši 11 ljudi prema Reutersovu zbroju, a među najvećim brigama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) slučajevi su koji nisu povezani s Kinom.

"Još uvijek imamo izgleda obuzdati ga", rekao je Tedros Adhanom Ghebreyesus, glavni ravnatelj WHO-a, u petak. "Ne učinimo li to, potratimo li tu mogućnost, tada imamo ozbiljan problem."

Izbijanje zaraze u sjevernoj Italiji pogoršalo se prvom smrću, umro je stariji muškarac, među 17 potvrđenih slučajeva uključujući prvi poznati slučaj lokalnog prenošenja.

Japan je potvrdio četiri nova slučaja koronavirusa u subotu, među kojima je i nastavnica kojoj su se pokazali simptomi dok je radila u školi.    

Ukupan broj potvrđenih slučajeva u kopnenoj Kini porastao je na 76.288. Do kraja petka ukupan broj umrlih iznosi 2345.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara