BRUXELLES: U TIJEKU RAZGOVORI MINISTRICE GRABAR-KITAROVIĆ S DUŽNOSNICIMA EK I TEHNIČKI PREGOVORI O PROTOKOLU 7

Ministrica europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović i tehničko izaslanstvo s predstavnicima nekoliko hrvatskih ministarstava borave u ponedjeljak u Bruxellesu, gdje na odvojenim sastancima s europskim sugovornicima raspravljaju o predstojećim aktivnostima u procesu približavanja Hrvatske EU i provedbi Protokola 7 SSPa, objavljeno je iz ministarstva europskih integracija.

Ministrica će, prema najavama, imati tri sastanka i jedan briefing s dužnosnicima EU na kojima će se razgovarati o nekoliko tema.

Susret sa zamjenikom glavnog direktora Opće uprave za vanjske odnose i voditeljem Međuresorske skupine za izradu mišljenja o hrvatskoj kandidaturi Michaelom Leighom bit će posvećen tekućim aktivnostima glede mišljenja Europske komisije o hrvatskom zahtjevu za članstvo u EU (avis).

Razgovorom s glavnim direktorom Opće uprave EK za proširenje Fabrizijom Barbasom dominirat će stanje odnosa između Hrvatske i EU, pri čemu će ministrica Grabar Kitarović iznijeti glavne odrednice hrvatskog nacionalnog programa za pridruživanje za 2004. godinu.

Hrvatska se u Bruxellesu želi informirati i o financijskoj perspektivi EU, odnosno o sredstvima koje bi mogla dobiti iz pretpristupnih fondova, rekao je izvor iz MEI.

Predviđen je i radni ručak hrvatske ministrice s direktorom za zapadni Balkan Opće uprave EK za vanjske poslove Reinhardtom Priebeom.

Ministrica Grabar Kitarović voditeljica je i tehničkog izaslanstva, u kojem su uz predstavnike MEI i djelatnici ministarstava poljoprivrede, gospodarstva i drugih, a koje će s izaslanstvom Europske komisije danas raspravljati o potrebnoj doradi tehničkih pojedinosti Protokola 7 o proširenju, predviđenom Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Nije riječ o početku pregovora, već o doradi tehničkih pojedinosti i nekim izmjenama, poput ispravaka pogrešnih podataka i usuglašavanja termina, jer će naš dogovor biti temelj za određivanje smjernica za pregovore", rekao je visoki izvor iz MEI.

Protokol 7 sklapa se između Hrvatske i 10 zemalja koje 1. svibnja postaju punopravnim članicama EU kako bi se i u novim okolnostima nastavila tradicionalna trgovina koju su te zemlje međusobno imale, rekao je drugi izvor iz MEI. Podsjetivši da je sa šest njih (Češka, Litva, Mađarska, Poljska, Slovačka, Slovenija) Hrvatska imala Sporazume o slobodnoj trgovini, izvor je napomenuo kako je izvješće o međusobnoj trgovini sa svim podacima Europska komisija dostavila u studenom prošle godine.

Ni tehničke razgovore ni pregovore o Protokolu 7 Hrvatska neće voditi izravno s predstavnicima 10 budućih članica unije, već s izaslanstvom Europske komisije, koje će ih predstavljati, rekao je izvor.

Dogovoreno na današnjem tehničkom sastanku poslužit će kao temelj za smjernice za pregovore koje trebaju izraditi resorna ministarstva, prije svega ministarstva poljoprivrede i gospodarstva.

Smjernice se nakon toga upućuju na uvid Vladi i ako ih ona 19. veljače potvrdi, 26. veljače trebali bi početi pregovori o sklapanju Protokola 7, rekao je isti izvor.

Bude li sve išlo prema očekivanjima, pregovori bi trebali biti okončani u tri kruga, što znači da bi Protokol bio sklopljen u zadanom roku, do 1. svibnja, kazao je izvor koji je želio ostati neimenovan.

(Hina) xdam ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara