BUERGENSTOCK: GRČKO-TURSKI PREGOVORI O SIGURNOSTI CIPRA

Grčki i turski dužnosnici u srijedu su se sastali u švicarskom gradu Buergenstocku gdje razgovaraju o nastojanjima da se organiziraju globalni pregovori o ponovnom ujedinjenju otoka prije primanja Cipra u Europsku uniju 1. svibnja.

U razgovorima su sudjelovali visoki dužnosnici dviju zemalja, a jedna od tema bila je odrediti koliko bi pripadnika vojnih snaga dviju "majki domovina" trebalo ostati na otoku nakon njegova eventualnog ponovnog ujedinjenja.

Posrednici se nadaju da bi Atena i Ankara mogle uspjeti ondje gdje ostali nisu, odnosno da će uspjeti uvjeriti svoje ciparske sunarodnjake da podupru UN-ov prijedlog.

No čelnik ciparskih Turaka Rauf Denktash, koji je odbio sudjelovati u pregovorima, predvidio je njihov neuspjeh.

UN-ov izaslanik Alvaro de Soto održao je odvojene razgovore s čelnikom ciparskih Grka Tassosom Papadopulosom i s turskim ministrom vanjskih poslova Abdullahom Gulom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gul bi se u srijedu trebao sastati sa svojim grčkim kolegom Petrosom Moyviatisom.

Glasnogovornik UN-a za Reuters je kazao kako je očito da se "ne gubi vrijeme i kako diplomacija intenzivno djeluje na ostvarenju rezultata".

Grčka i Turska trebale bi se dogovoriti o smanjenju broja njihovih vojnika na otoku, podijeljenog nakon turske invazije 1974., koja je bila odgovor na vojni udar ciparskih Grka što ga je poduprla Grčka.

(Hina) xmh yrt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara