Bugarska policija migrantima i izbjeglicama prvo oduzme sve stvari pa ih protjera natrag u Tursku

Bugarska policija migrantima i izbjeglicama prvo oduzme sve stvari pa ih protjera natrag u Tursku

Foto: FAH

BUGARSKA policija po kratkom postupku vraća tražitelje azila u Tursku, često pošto im oduzme imovinu i protiv njih upotrijebi silu, izvijestila je grupa za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch.

Migranti iz Afganistana, Sirije i Iraka prijavili su krađe, nasilje, prisilan povratak te napade policijskih pasa, stoji u izvješću Human Rights Watcha nakon razgovora koje su njegovi zaposlenici proveli među 45 izbjeglica u šest zemalja u razdoblju između listopada i prosinca prošle godine.

HRW tvrdi da su migranti u razdoblju između ožujka i studenog prošle godine prijavili 59 slučajeva prisilnog povratka u Tursku. 26 ih je kazalo da ih je policija tukla ili da su na njih puštani policijski psi.

"Samo jednome od ispitanih nije oduzeta imovina, u većini slučajeva pri predaji imovine bili su na nišanu pripadnika reda, a potom su bili potjerani preko granice - u Tursku", stoji u priopćenju grupe.

HRW je pozvao bugarske vlasti da poduzmu hitne korake kako bi se prekinuo nelegalan odnos prema ljudima koji traže zaštitu te da privedu odgovorne za takve nehumane postupke.

Glasnogovornica bugarskog ministarstva unutarnjih poslova rekla je da prisilni povratak ili oduzimanje imovine od tražitelja azila nisu dio politike te balkanske države prema migrantima te da se svaki takav prijavljeni slučaj istražuje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara