Bugarske medicinske sestre u Libiji mogle bi biti oslobođene smrtne kazne

SMRTNE kazne izrečene u Tripoliju protiv pet bugarskih medicinskih sestara i jednog palestinskog liječnika zbog širenja AIDS-a među libijskom djecom mogle bi biti ukinute u zamjenu za humanitarnu pomoć obiteljima žrtava, rekao je libijski ministar vanjskih poslova Abderahman Šalgam, a prenosi u utorak bugarski tisak.

"Moramo pronaći rješenje za obitelji već umrle djece, ako one to prihvate... Treba osigurati lijekove i donacije bolnicama za bolesnu djecu. U tom slučaju smrtne kazne bile bi automatski ukinute. Automatski", rekao je Šalgam u ponedjeljak nakon sastanka s bugarskim kolegom Ivailom Kalfinom na marginama summita Euromeda u Barceloni.

Pet bugarskih medicinskih sestara i jedan palestinski liječnik osuđeni su u Libiji na smrt pod optužbom da su namjerno AIDS-om zarazili 426 libijske djece, od kojih je već 50 umrlo.

Zapadni stručnjaci tvrde međutim da je epidemija u bolnici u Bengaziju bila posljedica loših higijenskih uvjeta.

Šalgam je precizirao da Libija očekuje "humanitarnu gestu", koja ne bi značila da Sofija preuzima odgovornost.

Bugarska vlada odbacuje, naime, svaku pomisao na kompenzacije koje bi značile priznanje da su medicinske sestre krive.

Prema Šalgamu, Libija je već potrošila više od 90 milijuna američkih dolara za djecu oboljelu od AIDS-a. Poslana su sa svojim obiteljima u Italiju gdje je svaka obitelj dobila stan i automobil vrijedan 19.000 eura, rekao je.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara