Bukurešt: Hrvatska postala punopravna članica SEECP-a

POTPISIVANJEM Povelje o regionalnoj suradnji Hrvatska je u petak u Bukureštu postala punopravna članica Procesa suradnje u Jugoistočnoj Europi (SEECP).

"Ponosni smo što smo se pridružili ovoj skupini jer smo zainteresirani za stabilnost i prosperitet regije", rekao je hrvatski premijer Ivo Sanader prilikom potpisivanja Povelje o dobrosusjedskim odnosima, stabilnosti i suradnji u jugoistočnoj Europi.

Regionalna suradnja važan uvjet koji zemlje regije moraju ostvariti u približavanju EU, a SEECP je izvorni oblik takve suradnje, nastao na poticaj zemalja jugoistočne Europe a ne na inicijativu drugih međunarodnih organizacija ili država.

U SEECP-u, kojem su glavni ciljevi jačanje sigurnosne i političke suradnje te intenziviranje gospodarskih odnosa, Hrvatska se od petka pridružila Grčkoj koja je već članica EU-a, Bugarskoj, Rumunjskoj i Turskoj koje su kandidati, te Albaniji, BiH, Makedoniji i Srbiji i Crnoj Gori koje također žele članstvo u Uniji.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska se približava EU-u", rekao je Sanader. "U vrijeme kad Rumunjska završi pregovore s EU-om Hrvatska očekuje početak pregovora o članstvu".

Hrvatski je premijer najavio punu suradnju radi ostvarivanja napretka i stabilnosti u regiji.

"Hrvatska će u potpunosti surađivati u ostvarivanju prosperitetne budućnosti za sve zemlje regije. Očekuje nas puno svjetlija budućnost", rekao je Sanader nakon potpisivanja Povelje.

Ministarski sastanak SEECP-a završit će prihvaćanjem ministarske Deklaracije kada će Moldavija dobiti status promatrača u Procesu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara