Bunjac u saboru: Romi u Međimurju masovno prodaju djevojčice za udaju

Bunjac u saboru: Romi u Međimurju masovno prodaju djevojčice za udaju

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

SABORSKI zastupnik Živog zida, Branimir Bunjac, upozorio je u srijedu na problem romskih djevojčica u Međimurju koje se već u dobi od 15 godina prodaju za brak te je pozvao nadležne institucije, resorna ministarstva, ali i saborske zastupnike da se uključe u kampanju osvješćivanja tog problema.  

"Roditelji Roma Bajaša u Međimurju masovno prodaju djevojčice za udaju i to čim navrše 15 godina, pa i ranije, iako rijetko dođe do ozakonjenja te veze", rekao je Bunjac u slobodnoj raspravi na početku saborskog zasjedanja.

Mlade Romkinje prodaju za 15 tisuća kuna

Prosječna cijena za koju se Romkinje prodaju je, kaže, 15 tisuća kuna. Slijedom toga, kaže, puno je maloljetnica majki, mnoge već s 12 godina.

Svaka prodana Romkinja, a osobito ona koja je rodila, mora, ističe, prekinuti školovanje. Neke već s 20-ak godina imaju troje-četvero djece, a začarani krug siromaštva se zatvara.

"Ponekad su navodni ženici stariji i više od 10 godina od djevojčica koje kupuju, a zna se dogoditi i da ih vrate kućama pa ih roditelji ponovno preprodaju", navodio je Bunjac.

Zbog svega toga, ističe, sve je češći slučaj djevojčica koje bježe i traže zaštitu u udomiteljskim obiteljima.

"Romskim djevojkama potrebna je naša podrška. Pozivam sve institucije, a osobito Ministarstvo pravosuđa, policije, obrazovanja da se uključe u kampanju osvješćivanja ovog problema", apelirao je Bunjac.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara