Burma najavljuje oslobađanje gotovo 4000 zatočenika

MIANMARSKA (burmanska) hunta objavila je u četvrtak da je započela postupak oslobađanja gotovo 4000 osoba koje je možda greškom zatočio nedavno raspušten organ obavještajnih službi.

Službeni radio obznanio je kasno u četvrtak da je počeo proces oslobađanja 3937 zatvorenika iz zatvora u cijeloj zemlji.

"Zaključeno je da je Nacionalni obavještajni ured možda koristio neregularna i neprikladna sredstva za njihovo zatočenje", rečeno je na državnom radiju.

Nije dan nikakav podatak o tim osobama, motivima ili prosječnom trajanju njihova zatočenja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International ocijenila je u svojem najnovijem izvješću da u Mianmaru ima 1350 političkih zatočenika.

Mianmarska vlada nikada nije priznala da drži političke zatvorenike, ali je pod pritiskom međunarodne zajednice do prošle godine provodila sporadična i rijetka oslobađanja zatvorenika iz "humanitarnih" razloga.

Vlada je 22. listopada objavila raspuštanje NIB-a, sigurnosnog tijela koji među svojim brojnim ograncima ima i vojnu obavještajnu službu, četiri dana nakon što je otpustila njegovog vođu, generala Khina Nyunta.

NIB je imao vrlo široke ovlasti i mogao je intervenirati u svim slojevima društva.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara