Burns: Amerikanci ostaju vjerni misiji NATO-a na Kosovu

Sjedinjene Države ostat će angažirane u misijama Sjevernoatlantskog saveza (NATO) u Bosni i Hercegovini te na Kosovu, kazao je u intervju za prištinski denvnik od nedjelje američki veleposlanik u NATOu Nicholas Burns.

"Ostajemo vjerni našim obećanjima i obvezama a to važi i za Bosnu i Hercgovinu. Dosad nijednog vojnika s Balkana nismo poslali u Perzijski Zaljev. I tijekom upravo zvršenog posjeta BiH jasno sam dao do znanja da ostajemo u misijama NATO-a a to naravno važi i za Kosovo", rekao je Burns za prištinski lsit "Koha Ditore".

Sjedinjene Države su dokazale da su u stanju voditi rat u Iraku, raditi na angažiranju NATO-a u Afganistanu a uz sve to nastaviti sudjelovati u misijama NATO-a na Kosovu te u BiH, rekao je Burns.

Evenutalno smanjivanje broja američkih vojnika na Kosovu ne ovisi o SAD-u već o NATO-u, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Nećemo poduzeti nijedan jednostrani korak. Ako se smanji broj vojnika, to će se dogoditi na temelju odluke NATO-a a ne da to bude odluka američke vlade. Odluke o tome donosi Vijeće NATO-a".

Burns je opovrgnuo glasine o navodno formalnim razgovorima da misiju NATO-a u BiH iduće godine preuzme Europska Unija.

"Stajalište SAD je da se u BiH treba nataviti misija NATO-a i moja vlada ne želi da se razgovara između NATO-a i EU za prijenos te misije", rekao je i dodao da "misija u BiH nije ista kao misija u Makedoniji, već je velika i komplicirana".

(Hina) bb rt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara