Buru u Parlamentu BIH izazvala mogućnost dvostrukog povećanja plaća državnih dužnosnika

PRAVU buru reakcija izazvala je jučerašnja sjednica u Parlamentu BIH na kojoj se raspravljalo o mogućnosti gotovo dvostrukog povećanja plaća državnim dužnosnicima te namještenicima u državnoj službi.

Parlament bi idućeg mjeseca trebao odlučivati o povećanju plaća, međutim većina zastupnika nije sigurna treba li glasovati za prijedlog da im se primanja gotovo dvostruko povećaju.

Bosanskohercegovački parlamentarci bi tako, prema postojećem prijedlogu, primali plaće u iznosu od pet do šest tisuća KM (od 2500 do 3000 eura), a takve plaće bi bile veće od plaća koje dobivaju članovi Vijeća ministara.

Povećane bi bile i plaće policajcima i vojnicima, međutim, njima samo za oko deset posto na njihova postojeća primanja, a koja sada ne dosežu ni 1000 KM.

"Neka uzmu razliku, ali neka to objasne narodu koji nema što jesti"

Zastupnik Stranke demokratske akcije, Bakir Izetbegović, je na sjednici Zastupničkog doma izjavio: "Meni je plaća od 3500 konvertibilnih maraka dovoljna i neću glasati za njeno povećanje, a kome treba dvostruko, neka to i kaže".

Oporbena Socijaldemokratska partija se, također, protivi dvostrukom povećanju plaće zastupnika, dok je njen predsjednik Zlatko Lagumdžija taj pokušaj nazvao nemoralnim: "Oni koji to žele, neka tu razliku uzmu, međutim neka onda to i objasne ovom narodu koji nema što jesti".

"Odijela moramo sami kupovati"

Javio se i Vinko Zorić, koji u Parlamentu predstavlja HDZ 1990., a zalaže se za povećanje zastupničkih plaća: "Policajci i vojnici imaju radne uniforme, a mi svoja odijela moramo sami kupovati". Na taj način obrazlaže svoju odluku da se policajcima i vojnicima odobri povećanje od simboličnih stotinjak, dok zastupnicima povećanje plaće od preko 2500 KM.

BIH se inače nalazi na samom rubu financijskog kolapsa, na što su je upozorili i Svjetska banka kao i Međunarodni monetarni fond. Također, već sada gotovo pola proračunskih sredstava koje prikupi država, odlazi na plaće dužnosnika i namještenika, a planirana povećanja iziskivat će izdvajanje od još najmanje 27 milijuna eura svakog mjeseca.

A.P.
Foto : parlament.ba

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara