Burze pred najvećim tjednim gubitkom od 2008., u problemima i dolar

Burze pred najvećim tjednim gubitkom od 2008., u problemima i dolar
Foto: EPA

NA AZIJSKIM su burzama cijene dionica pale i u petak, peti dan zaredom, pa su, kao i ostale najveće burze u svijetu, pred najvećim tjednim gubitkom od financijske krize 2008. godine jer strahovanja od gospodarskih šteta zbog širenja koronavirusa ne popuštaju.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7.00 sati u minusu 2,7 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks potonuo više od 4 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Južnoj Koreji, Singapuru, Australiji i Šangaju skliznule između 2,4 i 3,5 posto.

Azijske burze prate jučerašnji pad Dow Jones i S&P 500 indeksa na Wall Streetu šesti dan zaredom, i to za više od 4 posto.

Nakon pada u posljednjih šest dana, S&P 500 indeks sada je oko 12 posto ispod svoje rekordne razine, dosegnute 19. veljače, pri čemu su dionice iz sastava tog indeksa na tržišnoj vrijednosti izgubile nekoliko tisuća milijardi dolara.

Nikada u povijesti S&P 500 nije tako brzo zaronio u područje korekcije, koje se definira padom za 10 posto ispod prethodne rekordne razine.

Dow Jones indeks zabilježio je, pak, jučer najveći bodovni pad u povijesti i već drugi pad veći od 1000 bodova u ovom tjednu.

Osim toga, svi indeksi na Wall Streetu na putu su najvećeg tjednog gubitka od financijske krize 2008. godine, što ukazuje na razmjere rasprodaje na najvećoj svjetskoj burzi.

I ostalim najvećim svjetskim burzama prijeti najveći tjedni pad od financijske krize. Od početka tjedna MSCI indeks svih svjetskih burzi potonuo je 9,3 posto, a takav pad nije zabilježen od studenoga 2008. godine.

Ne vidi se svjetlo na kraju tunela

Nada ulagača da će epidemija koronavirusa, koja je krenula iz Kine, završiti za koji mjesec, a da će se gospodarska aktivnost brzo normalizirati uzdrmana je nakon vijesti koje pokazuju da broj novozaraženih u svijetu raste brže nego u Kini, ponajviše u Južnoj Koreji, Iranu, Italiji...

Vlade širom svijeta, od Australije, preko Irana do Italije, pokušavaju zaustaviti epidemiju, pa zatvaraju škole, otkazuju velike događaje i gomilaju medicinske zalihe.

Analitičari kažu da je teško procijeniti koliko će širenje virusa u svijetu utjecati na globalno gospodarstvo, no jasno je da će štete biti veće nego što se još nedavno procjenjivalo.

„Ne trebamo čekati makroekonomske pokazatelje da bismo vidjeli koliko je snažno gospodarstvo pogođeno. Već sada možemo reći da je prodaja zrakoplovnih kompanija i hotela pala za otprilike polovicu. Mislim da postaje jasno da će utjecaj koronavirusa biti veći od američko-kineskog trgovinskog rata”, kaže Tomoaki Shishido, ekonomist u tvrtki Nomura Securitie.

S obzirom na restrikcije u putovanjima i zatvaranje tvornica, ekonomisti širom svijeta smanjuju procjene rasta kako kineskog, tako i ostalih gospodarstava.

Zbog širenja virusa, i sve više američkih kompanija upozorava da će im poslovni rezultati biti slabiji od planiranih zbog poremećaja u nabavnim lancima i slabije potražnje. Nakon Applea i HP-a, na to su jučer upozorili Microsoft i PayPal.

„Koronavirus sada izgleda kao pandemija. Tržišta se mogu nositi i s velikim rizicima sve dok vidimo svjetlo na kraju tunela. No, trenutno nitko ne može reći koliko će dugo to trajati i koliko će ozbiljno biti”, kaže Norihiro Fujito, strateg u tvrtki Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

Zbog toga ulagači svoj kapital preusmjeravaju iz rizičnijih investicija, kao što su dionice, u sigurnije, kao što su državne obveznice.

Japanski Nikkei indeks pod pritiskom je i zbog zabrinutosti da bi zbog epidemije mogle biti otkazane Olimpijske igre u Tokiju u srpnju.

Dolar pod pritiskom

A na valutnim se tržištima špekulira da bi zbog korona krize američka središnja banka mogla smanjiti kamatne stope, pa je dolar posljednjih dana pod pritiskom.

Dolarov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 98,46 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 98,98 bodova.

Pritom je tečaj američke u odnosu na japansku valutu skliznuo s jučerašnjih 110,25 na 109 jena.

Američka je valuta oslabila i prema europskoj, pa je cijena eura dosegnula 1,0990 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0910 dolara.

Cijene nafte pred najvećim tjednim gubitkom u četiri godine

Cijene su nafte, pak, pred najvećim tjednim gubitkom u više od četiri godine.

Na američkom je tržištu cijena barela jutros potonula 2,8 posto, na 45,76 dolara, pa je na putu tjednog gubitka od 14 posto.

Na londonskom je tržištu, pak, barel pojeftinio 2,7 posto, na 50,35 dolara, pa mu je cijena skliznula na najnižu razinu u 14 mjeseci.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara