Bušenje druge cijevi tunela Učka počinje sljedeće godine

Bušenje druge cijevi tunela Učka počinje sljedeće godine
Screenshot: YouTube

BUŠENJE druge cijevi tunela Učka počinje sljedeće godine. U sigurnost tunela Hrvatska, nakon opomene Europske komisije, ulaže dvije milijarde kuna.

Hrvatska je od Europske komisije dobila opomenu zbog neusklađenosti svojih tunela s Direktivom 2004-54-EC o minimalnim uvjetima sigurnosti za tunele duže od 500 metara u transeuropskoj mreži. Opomenu iz istog razloga dobile su i Italija, Španjolska, Bugarska i Belgija.

34 tunela

Što se Hrvatske tiče, riječ je o ukupno 34 tunela na autocestama i brzim cestama kojima upravljaju Hrvatske autoceste, Autocesta Rijeka - Zagreb, Bina Istra, Autoceste Zagreb - Macelj i Hrvatske ceste.

A kako bi svi ti tuneli bili usklađeni s Direktivom, procjenjuje se da je potrebno uložiti nešto više od dvije milijarde kuna. Pri tome se glavnina tog iznosa odnosi na drugu cijev tunela Učka, oko 1,48 milijarde kuna, te na druge cijevi tunela Sveta tri kralja i Brezovica na autocesti Zagreb - Macelj, oko 500 milijuna kuna.

Za prilagodbu ostalih tunela potrebno je investirati nešto više od 60 milijuna kuna i riječ je uglavnom o manjim nedostacima.

U Ministarstvu su već pripremili odgovor EK-u u kojem detaljno za svaki tunel navode što se dosad poduzelo i što se poduzima kako bi se otklonile neusklađenosti s Direktivom. Stoga očekuju da će EK prihvatiti to očitovanje i da zbog tunela Hrvatska neće završiti na Sudu EU-a i plaćati penale.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara