BUSH BI POZDRAVIO DRUGU REZOLUCIJU UN-A O IRAKU

Američki predsjednik George W. Bush izjavio je u petak kako bi pozdravio drugu rezoluciju UNa o Iraku, kada bi to bio signal odlučnosti međunarodne zajednice da razoruža Sadama Huseina.

´Bila bi pozdravljena, ako bi to bio još jedan znak da smo odlučni razoružati Sadama Huseina´, rekao je Bush novinarima nakon susreta s britanskim premijerom Tonyjem Blairom u Bijeloj kući.

Blair je ranije u interviewu za CNN naglasio kako podupire drugu rezoluciju Vijeća sigurnosti prije vojne akcije u Iraku.

Po prvi put je američki predsjednik kazao da bi pristao na novu rezoluciju, ali je i ponovio svoje stajalište da Rezolucija 1441 Vijeća sigurnosti UN-a iz studenoga prošle godine osigurava dovoljno ovlasti za vojno svrgavanje Sadama Huseina.

Bush je odbacio poziv Iraka inspektorima UN-a da dođu u Bagdad na nastavak razgovora kao igru.

´Jedini način na koji (Saddam) može pokazati da je stvarno mirotvoran čovjek je da ne pregovara s inspektorima, da ne razvlači naokolo inspektore, nego da se razoruža pred inspektorima´, rekao je Bush.

Irački dužnosnici pozvali su glavne inspektore UN-a Hansa Blixa i Mohameda ElBaradeija da posjete Bagdad prije 10. veljače kako razgovarali o otvorenim pitanjima koja su njih dvojica u ponedjeljak naveli u svojem izvješću Vijeću sigurnosti o 60 dana inspekcije iračkog oružja.

Bush, čija vlada odavno nastoji dovesti u vezu Irak i terorističke napade na SAD 11. rujna, rekao je da ne može izravno povezati Sadama i počinitelje atentata 11. rujna 2001. godine.

´Ne mogu to tvrditi´, rekao je on odgovarajući na pitanje novinara.

Bush je kazao da su diplomatski napori da se razoruža Sadam nalaze u svojoj završnoj fazi te da će biti okončani u roku od nekoliko tjedana, ne mjeseci.

´Sadam Husein se ne razoružava. On je opasnost za svijet. On se mora razoružati i zato stalno govorim...da će ovo pitanje doći do vrhunca za nekoliko tjedana, ne mjeseci´, rekao je on.

´Bilo kakav pokušaj da se proces razvuče mjesecima naići će na otpor Sjedinjenih Država´.

On je kazao kako će državni tajnik Colin Powell sljedećeg tjedna Vijeću sigurnosti iznijeti dokaze o povezanosti Iraka i terorističke skupine al Qaeda.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara